null Beeld

Ziekenhuizen stellen noodgedwongen hart- en kankeroperaties uit

Een deel van de ziekenhuizen in Nederland is door het stijgend aantal coronapatiënten op ic-afdelingen genoodzaakt om de reguliere zorg verder af te schalen. Hierdoor worden verschillende operaties uitgesteld, zo schrijft de Volkskrant op basis van een rondgang langs ziekenhuizen en ic-hoofden.

Dat het coronavirus nog steeds hard toeslaat, blijkt wel uit het feit dat er op dit moment 787 mensen op ic’s in ziekenhuizen in Nederland liggen. Dit is het hoogste aantal sinds de eerste golf.

Operaties uitgesteld

Het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) liet vrijdag nog weten dat ze het aantal ic-bedden willen opschalen van 1.450 naar 1.550. Dit opschalen heeft weer gevolgen voor andere zorg. Tot nu toe werden vooral operaties uitgesteld voor minder acute gezondheidsgevaren, denk bijvoorbeeld aan knie- of heupoperaties, maar inmiddels is dat niet meer mogelijk, zo legt IC-arts Diederik Gommers uit.

“Van operaties die je eigenlijk niet langer dan zes weken kunt uitstellen, zoals openhartoperaties of sommige kankerbehandelingen, hadden we gezegd: die willen we niet afschalen”, zo vertelt hij aan de krant. “We zitten nu op het punt dat we dat niet meer kunnen waarmaken.”

Lees ook: Hugo de Jonge tempert verwachtingen versoepelingen: 'Ik zie de wanhoop in ziekenhuizen'

'We gaan elke keer weer een stapje verder'

Één van de ziekenhuizen die deze zogeheten ‘klasse-3-zorg’ noodgedwongen moet afschalen, is het Radboudumc in Nijmegen. Een woordvoerder: “De operationele teams kijken elke ochtend wat er wél kan, of er ruimte is op de ic voor een geopereerde.” Ook in het UMC in Amsterdam worden operaties uitgesteld. Verpleegkundigen zijn genoodzaakt om hun aandacht over steeds meer patiënten te verdelen. “We gaan elke keer weer een stapje verder, terwijl je eigenlijk denkt: dat kan niet." Dat vertelt Armand Girbes, hoofd van de intensive care.

Hoog ziekteverzuim

Volgens Gommers is de kern van het probleem niet het beschikbare aantal ic-bedden. Ook zou er geen tekort zijn aan beademings- en monitoringsapparatuur. Hij laat weten dat er simpelweg een gebrek is aan personeel, onder andere door het hoge ziekteverzuim. In sommige ziekenhuizen ligt het verzuim volgens hem boven de 10 procent.

Bron | RTL Nieuws, de Volkskrant

Beeld | Getty Images

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden