null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ziekenhuizen en apothekers: ‘GGD’s verspillen coronavaccins’

Volgens ziekenhuizen en apothekers verspillen GGD’s onnodig coronavaccins. Waar in de ziekenhuizen tot op de laatste druppel een dosis van het vaccin wordt ingeënt, belandt zo’n 15 procent bij de vaccinatielocaties van de GGD in de prullenbak.

Dat moet anders, vinden ook Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), en Noortje Swart, vaccincoördinator van ziekenhuisapothekers. Dat verspillen van de coronavaccins ligt niet per se aan de prikcapacitieit van de GGD’s, maar heeft met richtlijnen te maken.

GGD’s verspillen coronavaccins

Aan het AD laten apothekers en ziekenhuizen weten dat de GGD’s de coronavaccins onnodig verspillen, doordat ze de restanten na zes doses uit één flacon weggooien. Dit terwijl in ziekenhuizen dat laatste restje vaccin wordt aangevuld met de inhoud van een nieuwe flacon. Hierdoor komen zij tot zeven vaccins, in plaats van zes. Dat de GGD’s de coronavaccins ‘verspillen’ door de restjes weg te gooien, komt omdat zij gebonden zijn aan de richtlijnen van het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg Jeugd (IGJ).

Dat verbiedt de GGD’s om coronavaccins te mengen. Alleen onder strikte voorwaarden en met strenge protocollen is dit door ziekenhuisapothekers toegestaan. Een woordvoerder van GGD GHOR laat weten dat die organisatie aan het IGJ en RIVM wil vragen om deze toestemming ook aan de GGD’s te geven.

Niet afwijken van richtlijnen

De inspectie laat aan het AD weten niet af te willen wijken van de richtlijnen voor de GGD’s. Een woordvoerder legt uit dat hier een afspraak over is gemaakt, en ze niet elke week nieuwe afspraken kunnen maken. Zeven in plaats van zes doses uit een flacon is volgens hen alleen voorbehouden voor ziekenhuizen, omdat daar mensen met een bepaalde opleiding en vaardigheden werken.

Lees ook: Honderdduizenden vaccins liggen klaar: waarom vaccineren we niet nog meer?

Crisistijd

Volgens Ernst Kuipers en Noortje Swart leven we in crisistijd, en dus moeten we in crisisstand. Er is volgens hen geen tijd te verliezen, en daarnaast kunnen we sneller maatregelen versoepelen als meer mensen zijn gevaccineerd. Daarom willen Kuipers en Swart dat er snel nieuwe richtlijnen komen zodat ook de GGD’s minder coronavaccins verspillen. Swart laat weten dat apothekers en apothekersassistenten klaarstaan om de GGD’s te helpen. Ook kunnen bijvoorbeeld geneeskundestudenten worden opgeleid om te helpen zuiniger in te enten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 07 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: snel meer energie met de ultieme gezondheidstips van fitte vrouwen als Ellie Lust, zo reken je af met schulden, gesprekken tussen oma en kleinkind, de leukste podcasts en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden