null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zie jij ertegenop om een uitstrijkje te laten maken? Dit wil de Gezondheidsraad daaraan doen

Jaarlijks een uitstrijkje laten maken is ontzettend belangrijk, maar veel vrouwen zien er als een berg tegenop. Het gevolg? Ze slaan het bevolkingsonderzoek over. Het afgelopen jaar kwam slechts de helft van de vrouwen die een uitnodiging kreeg opdagen.

En dat is geen goede ontwikkeling. De Gezondheidsraad wil er iets aan doen.

Zelf uitstrijkje maken

Zo wil de raad dat vrouwen die een uitnodiging krijgen meteen ook een zelfafnameset toegestuurd krijgen. Dit setje is een gelijkwaardig alternatief naast het uitstrijkje van de huisarts. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad over de mogelijkheden om het onderzoek te verbeteren.

Baarmoederhalskanker

Zo'n achthonderd vrouwen per jaar krijgen te maken met baarmoederhalskanker, en een op de vier overlijdt eraan. Door op deze manier de drempel voor deelname aan het bevolkingsonderzoek te verlagen, kunnen meer gevallen van baarmoederhalskanker vroegtijdig opgespoord worden.

Lees ook:

Geen uitstrijkje meer: urinetest moet deelname aan bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker verbeteren

Drempel lager

Door de zelfafnametest ook toe te sturen, kan de drempel voor vrouwen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek flink worden verlaagd. "Met de set kan een vrouw zelf materiaal uit de vagina afnemen. Net als het uitstrijkje dat de huisarts afneemt, wordt dat materiaal in het laboratorium getest op typen van het humaan papillomavirus (HPV) die een hoog risico geven op het ontstaan van baarmoederhalskanker", aldus de raad.

Maandag werd bekend dat ook wordt gewerkt aan een urinetest die het uitstrijkje mogelijk kan gaan vervangen.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden