null Beeld

Zeven tips om weer snel van je keelpijn af te komen

Keelpijn en winter zijn een onvermijdelijke combinatie. Om je heen hoor je iedereen hoesten en proesten. Gelukkig zijn er manieren om er (snel of iets minder snel) vanaf te komen en vooral de pijn te verlichten.

Meestal gaat keelpijn binnen een week over en hoef je er niet voor naar de huisarts. Maar vervelend is het natuurlijk wel.

Verkoudheidsvirus

De pijn kan doortrekken naar je oren en de klieren in je hals kunnen opzetten en gevoelig worden. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. In dat geval ben je ook flink aan het niezen en hoesten, je hebt lichte koorts en je neus zit verstopt. Antibiotica heeft dan geen zin. Want dat werkt alleen om een bacteriële infectie in de keel te bestrijden, zo meldt gezondheidsnet.nl.

Wat je dan wel kunt doen? Nou, dit bijvoorbeeld.

1. Neem rust

Keelpijn kan een waarschuwing zijn voor verkoudheid of griep, en goed rusten helpt deze infecties tegen te gaan. Als je geen vrij kunt nemen van je werk, zorg dan dat je meerdere keren op de dag even tijd neemt om uit te rusten. Kun je wel vrij nemen? Doe dan overdag een dutje. Zorg in elk geval voor voldoende nachtrust. Dus probeer een paar nachten acht tot tien uur achter elkaar te slapen.

2. Veel drinken

Volgens optimalegezondheid.com is je lichaam spoelen, de remedie tegen (beginnende) keelpijn. Constant vloeistof door je keel laten stromen kan de irritatie verzachten. Drink in elk geval minstens acht tot tien glazen water per dag, adviseert de website. Dat is volgens de makers dé manier om de symptomen van keelpijn – vooral die vervelende droge keel – te bestrijden. Water spoelt daarnaast allerlei bacteriën weg die bepaalde ziekten hebben veroorzaakt en dat in de toekomst weer kunnen doen.

Ook honing en limoen in warm water vormen een fijne vloeistof om de symptomen van keelpijn mee te verlichten. Honing smeert de keel, vermindert hoesten en helpt tegen een branderig gevoel. Limoen of citroen levert extra vitamine C. En dat kun je nu wel gebruiken.

3. Gorgelen maar

Gorgelen geeft vaak verlichting. Zout water helpt om water uit de geïrriteerde slijmvliezen te halen, wat er weer voor zorgt dat het zwellen vermindert en de keel beter aanvoelt. Doe een halve theelepel zout in een kopje warm water en laat dit goed oplossen. Gorgel met deze mix ongeveer dertig seconden om er zeker van te zijn dat het water alle geïrriteerde gebieden bereikt. De achterkant van je keel is het meest ontstoken, dus beweeg je hoofd naar achter om dit gevoelige gebied te bereiken. Doe dit maximaal drie keer per dag. Anders kan de keel uiteindelijk te droog worden van al dat zout, waardoor de irritatie juist toeneemt.

4. Neem een dropje of speciale zuigtabletten

Zuigen is goed als je last hebt van je keel en verzacht, net als water drinken, in elk geval tijdelijk de irritatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

5. Praat minder

Let wel, je moet niet gaan fluisteren. Dat is namelijk nog slechter voor je stem dan praten. Daarnaast is het aan te raden om chemicaliën en sterke geuren te vermijden en te werken in een schone, stofvrije omgeving.

6. Warm kompres

Een warm kompres kan irritatie verminderen. Giet warm water over een doek, wring de doek uit en doe 'm om je keel. Dit haalt de pijn weg. De warmte helpt bovendien de bloedcirculatie op gang te houden en vermindert de zwellingen. Je kunt ook voorzichtig een fles met warm water op je keel plaatsen voor een langduriger effect.

7. Lekker stomen

De stoom van het hete water hydrateert de droge huid en ook een uitgedroogde keel. De stoom inademen door de neus of de mond zorgt ervoor dat deze diep in de keel- en neusgangen terechtkomt. Als je een warm bad wilt nemen, kunnen essentiële oliën die je toevoegt aan het badwater helpen tegen keelpijn. Pepermuntolie en eucalyptus zijn prima keuzes. Deze samen of apart toevoegen aan het badwater kan heilzaam werken: het verzacht de keelpijn en helpt de hevigheid van het hoesten verminderen.

Je kunt ook stomen door een grote pan water op het fornuis aan de kook te brengen. Als het water eenmaal kookt, zet je het fornuis uit en bind je een theedoek om je gezicht terwijl je met je gezicht boven de pan hangt. Adem de stoom in en weer uit. Je zult merken dat er veel viezigheid loskomt, maar dat laat je gewoon lopen. Je kunt aan het water ook essentiële oliën of kruiden toevoegen.

Bronnen | gezondheidsnet.nl, optimalegezondheid.com

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden