null Beeld

‘Zet vandaag één van de 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland in het zonnetje’

Het is vandaag de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we stilstaan bij de 4,4 miljoen Nederlanders die het hele jaar klaarstaan voor iemand die zij liefhebben. Die zorg lijkt vanzelfsprekend, maar is juist heel bijzonder. Mantelzorgorganisatie Mezzo roept vandaag iedereen op mantelzorgers in zijn of haar omgeving te verrassen.

“Geen enkele mantelzorger begint als mantelzorger,” vertelt Liesbeth Hoogendijk, directeur van mantelzorgorganisatie Mezzo. “Je bent in de eerste plaats partner, ouder, zoon of dochter van iemand die extra hulp nodig heeft. Mensen herkennen zichzelf niet zo makkelijk als mantelzorger, voelen het niet zo of vinden het maar gewoon wat ze doen.” Toch is het allesbehalve gewoon of vanzelfsprekend, vinden ze bij Mezzo. Zeker in combinatie met een betaalde baan of bij de intensieve zorg voor iemand met bijvoorbeeld dementie kan mantelzorg zwaar zijn.

Wat is mantelzorg?

Onder mantelzorg valt alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving, meldt Mezzo. Dat kan, naast familie, dus ook een buurman of buurvrouw zijn of een goede vriend(in). Een aantal cijfers:

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) gaf in 2016 mantelzorg (circa 4,4 miljoen mantelzorgers)
  • 750.000 mantelzorgers verlenen zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp en zorg
  • 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers)
  • ongeveer 5 of op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 6 werknemers combineert betaald werk met het geven van mantelzorg

'Verras mantelzorgers in je omgeving'

Mezzo is voor de 21ste keer initiatiefnemer van de Dag van de Mantelzorg. Volgens de organisatie draait het de rest van het jaar – terecht – om degene die wordt verzorgd. Vandaag mag dat voor één dag andersom zijn. Vandaar dat het op 10 november de beurt is aan de mantelzorger. Hij of zij mag nu even in het middelpunt van de belangstelling staan. "Want mantelzorg mag een naam hebben. Honderden gemeenten, organisaties voor mantelzorgondersteuning en ook bedrijven verrassen op deze dag mantelzorgers uit hun netwerk," stelt Mezzo. Maar volgens de organisatie gaat het daarbij alleen om mensen van wie bekend is dat ze mantelzorgen en worden daarmee nog (lang) niet alle 4,4 miljoen mantelzorgers bereikt. Daarom roept Mezzo iedereen op mantelzorgers in zijn of haar omgeving te verrassen, bijvoorbeeld met een kaartje.

Er worden vandaag diverse activiteiten voor mantelzorgers gehouden, bekijk ze op dagvandemantelzorg.nl.

Apps en websites voor mantelzorgers

Als je langdurig voor iemand zorgt, kun je soms wel wat hulp gebruiken. Met deze superpraktische apps en websites voor mantelzorgers kun je de zorg gemakkelijker organiseren en met anderen delen. Bekijk ze hier.

Zet een stoere vrouw in het zonnetje

Margriet bestaat 80 jaar en daarom besteden wij samen met fotografe Sacha de Boer op een bijzondere manier aandacht aan 80 stoere vrouwen. Ken jij ook iemand die gewoon stoer is? Door wie ze is, door wat ze zegt en vooral: door wat ze doet of heeft gedaan? Laat je vriendin, collega, buurvrouw, moeder of zus op een persoonlijke manier weten hoe stoer jij haar vindt! Verstuur hier gratis je stoere kaartje.

Bronnen | Mezzo, dagvandemantelzorg.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden