null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Zes op de tien Nederlanders wil zich laten vaccineren tegen coronavirus’

Zes op de tien Nederlanders zou zich laten vaccineren tegen het coronavirus als zo’n inenting nu beschikbaar was. Dat meldt EenVandaag op basis van een opiniepeiling onder ruim 35.000 mensen.

Bijna een kwart van de Nederlanders twijfelt nog of het een goede keuze is, en één op de zes mensen wil geen coronavaccinatie halen.

Normale leven oppakken

In het onderzoek geven zes van de tien op ondervraagden (59 procent) aan zich te willen laten vaccineren zodra er een goed vaccin beschikbaar is. Deze voorstanders van vaccineren tegen het coronavirus kiezen hier vooral voor omdat ze terug willen naar ‘het oude normaal’, zonder de huidige maatregelen zoals anderhalve meter afstand. Ook willen ze graag weer leven zónder angst voor het virus. Veel van de voorstanders van inenten hopen dat de verspreiding van het coronavirus zal stoppen door de groepsimmuniteit, en laten zich dus ook om die reden graag vaccineren. Ook veel Nederlanders die zelf in een risicogroep vallen zijn vaak voorstander; van de 55-plussers wil bijna driekwart zich graag laten vaccineren tegen het coronavirus.

Bang voor bijwerkingen

Toch is niet iedereen overtuigd: een op de zes Nederlanders wil helemaal geen inenting tegen corona, een kwart weet het nog niet. Zij geven aan niet overtuigd te zijn van de veiligheid van het vaccin, vooral als het op korte termijn beschikbaar komt. Veel tegenstanders maken zich dan ook zorgen om bijwerkingen op de korte en langere termijn. Ook vragen ze zich af hoe zinvol zo’n vaccin is, in het geval dat het virus zich muteert.

Lees ook: Coronavaccinatie: eenmalig of elk jaar weer een prik?

Jongeren en kinderen

Jongere mensen lijken minder behoefte te hebben aan zo’n vaccinatie dan ouderen. Van de groep tot 55 jaar wil de helft een inenting halen; een kwart twijfelt en een kwart wil zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Zij zijn een stuk minder bang voor het coronavirus, en lopen liever geen risico op bijwerkingen van een inenting. Ook ouders met kinderen onder de achttien twijfelen. Ruim een kwart (28 procent) vindt zo’n corona-prik helemaal niet nodig voor hun kind, 45 procent ziet het juist wel zitten.

Groepsimmuniteit

Als zo’n zes op de tien Nederlanders zich laat vaccineren tegen het coronavirus, is dat dan voldoende voor groepsimmuniteit? Dat vroeg EenVandaag aan epidemioloog Patricia Bruining. Zij geeft aan dat het coronavirus te stoppen is wanneer tussen de 60 en 70 procent van de bevolking immuun is door de corona-prik. Als zes op de tien Nederlanders zich daadwerkelijk zou laten inenten wanneer er een veilig vaccin is, zouden we volgens haar dus op de goede weg zijn voor groepsimmuniteit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | EenVandaag

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden