null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zes Nederlanders besmet met het westnijlvirus: dít wil je daarover weten

In Nederland zijn tot nu toe zes mensen besmet geraakt met het westnijlvirus. Het virus komt van vogels, maar wordt via muggen op mensen overgebracht. Maar welke symptomen krijg je bij het westnijlvirus en hoe gevaarlijk is het?

Dat zochten we voor je uit.

Westnijlvirus

Het RIVM meldde op 15 oktober van dit jaar de eerste besmetting met het westnijlvirus in Nederland. Een man liep het toen op in de buurt van Utrecht, nadat hij gestoken was door een besmette mug. In de weken daarna liepen nog vijf Nederlanders het virus op; ook in de regio Utrecht. Ook zij zijn gestoken door muggen besmet met het virus, die het weer overgedragen gekregen hebben van volgels. Het westnijlvirus kan niet van mens naar mens overgebracht worden; je kunt het dus alleen krijgen van een besmette mug.

Geen zorgen

Hoewel er inmiddels een aantal besmettingen met het virus bekend zijn, hoeven we ons volgens het RIVM geen zorgen te maken dat we het westnijlvirus oplopen. Het risico om het op te lopen is erg klein, en de meeste mensen zullen (bijna) niets merken van een besmetting met het virus.

Milde klachten

Ongeveer tachtig procent van de mensen die gestoken worden door een besmette mug, krijgt geen klachten. De overige twintig procent krijgt last van een meestal milde ziekte, dat we westnijlkoorts noemen. De eerste symptomen ontstaan vaak zo’n drie tot vijftien dagen na de prik door een besmette mug. De klachten zijn mild, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Een heel klein gedeelte van de mensen, besmet met het westnijlvirus, wordt ernstig ziek. Zij krijgen bijvoorbeeld hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Dit komt slechts zelden voor en wanneer het voorkomt, is dit vaak bij mensen die een verminderde weerstand hebben.

Westnijlvirus voorkomen

De enige manier om besmetting met het westnijlvirus te voorkomen, is door er voor te zorgen dat je niet gestoken wordt door een besmette mug. Het RIVM raadt daarom aan om bedekkende kleding te dragen, voornamelijk in de schemering, wanneer muggen het actiefst zijn. Ook kun je in gebieden, waar het virus voorkomt, slapen onder een muskietennet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden