null Beeld

Zelfvertrouwen door kindertherapie en -coaching met een hulphond

- In samenwerking met Stichting Hulphond Nederland -

Daan (14), de zoon van Liesbeth Kranenburg (44), had last van ernstige gedrags- en angststoornissen. Door de kindertherapie en coaching van Hulphond Nederland groeide zijn zelfvertrouwen en is hij nu gelukkiger dan ooit.

Moeder Liesbeth: 'Daan is altijd al anders geweest, hij had last van driftbuien en angststoornissen. Er werd ADHD geconstateerd, waar hij medicatie voor kreeg, maar dit hielp hem niet, integendeel. In 2012, hij zat in groep 7, escaleerde de situatie op school toen hij een juf bedreigde. De weken die volgden bracht hij thuis op de bank door, met een deken over zijn hoofd: hij was overal bang voor. Na zes weken werd hij opgenomen op de dagbehandeling van de jeugdpsychiatrie. Iedereen deed zijn best, maar de situatie verslechterde alleen maar. Daan werd steeds depressiever en als hij thuis was bedreigde hij zijn jongste broertje fysiek. Tot ons grote verdriet moest hij tijdelijk worden opgenomen in een pleeggezin.

De eerste stappen

Een jaar later woonde Daan net weer thuis, maar de situatie was onhoudbaar voor ons gezin. We dachten aan definitieve uithuisplaatsing, maar op advies van een kennis informeerden we eerst naar therapie bij Hulphond Nederland, onze laatste strohalm. Daan kon er meteen terecht, wekelijks ging een therapeut samen met een hulphond met Daan aan de slag. Eerst moest hij de hond alleen bij zich roepen, om hem uiteindelijk door een tunnel te begeleiden. Hij kreeg te maken met allerlei verschillende honden, van lief tot hard blaffend. De therapeut vroeg Daan steeds wat het met hem deed, als de hond naar hem luisterde, of juist naar hem blafte.

Meer zelfvertrouwen

Al na een maand zagen we enorm veel verandering bij Daan. Stapje voor stapje namen zijn zelfvertrouwen en zelfrespect toe. Hij kreeg het vertrouwen van de hond en leerde de leiding nemen en in oplossingen te denken. Langzaam maar zeker kon hij het leven weer aan. Conflicten heeft hij leren negeren, als er nu iets gebeurt, loopt hij weg. Het maakt mij intens gelukkig om te zien hoe blij hij nu is.

Conflicten heeft hij leren negeren, als er nu iets gebeurt loopt hij weg. Het maakt mij intens gelukkig om te zien hoe blij hij nu is

Samen knuffelen

Daan werd altijd door iedereen als een probleem gezien, het mooie is dat een hond geen probleem ziet, maar een jongetje om mee te spelen of om mee te knuffelen. Eindelijk wordt hij weer gezien als het leuke kind dat hij ook is. Hij slikt geen angstmedicatie meer en is ontslagen uit de psychiatrie.

Het mooie is dat een hond geen probleem ziet, maar een jongetje om mee te spelen of om mee te knuffelen

Vol blijdschap

Laatst trof ik hem huilend in een hoekje aan. Hij was zo blij, zei hij, en hij huilde omdat hij bijna niet meer wist hoe blijdschap voelde. De betonnen muur om zijn hart is langzaam afgebrokkeld.

Mijn wens is dat de politiek en psychiatrie zich gaan verdiepen in deze vorm van therapie, die goed werkt voor een bepaalde groep kinderen, beter dan pillen en praten. De slogan van Hulphond Nederland is niet voor niks: een mens kan niet altijd helpen, een hond wel.'

Al 30 jaar Hulphond Nederland

Hulphond Nederland zet al dertig jaar opgeleide hulphonden in voor mensen met een lichamelijke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). De afgelopen jaren heeft de stichting ook kinderen en jongeren met gedrags- of ontwikkelingsproblemen geholpen. Hulphond Nederland wil 1.000 mensen per jaar gaan helpen met de inzet van een hulphond. Dit is alleen mogelijk met de steun van donateurs, vrijwilligers en sponsoren. Voor meer informatie: hulphond.nl.

Margriets Columniste Anita Witzier in gesprek met Liesbeth en Daan:

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden