null Beeld

Zelf oliebollen bakken? Dit doe je met de olie

Heerlijk, die zelfgebakken oliebollen. Maar wat moet je met de gebruikte olie? Spoel deze niet door de wc of de gootsteen, maar breng de olie naar een van de speciale inzamelpunten voor vet en olie. De olie krijgt dan een tweede leven als biobrandstof. 

Nederland kent sinds een aantal jaren speciale inzamelpunten, bericht dagblad Trouw. Inmiddels bestaan er meer dan drieduizend van die punten waar je vet en olie in kunt leveren. Bij diverse supermarkten staat een gele container die er speciaal voor is bedoeld. Ook bij gemeentewerven, diverse (sport)verenigingen en kinderboerderijen is het mogelijk olie en vet in te leveren, meldt de website frituurvetrecyclehet.nl.

Afgesloten fles

Het is heel makkelijk om olie duurzaam in te zamelen. Giet de oude vloeistof in een fles, sluit die af met een dop en breng de dichte fles naar een inzamelpunt. Vanuit de gele kliko gaan de gevulde flessen naar een fabriek, waar de vloeistof wordt omgezet in brandstof. Bij de benzinepomp bestaat diesel nu al voor een klein deel uit die 'afvalolie'. Veel mensen rijden zo ongemerkt op biodiesel van oude oliebollenolie. Nederlandse huishoudens gebruiken jaarlijks zo'n dertig miljoen liter frituurolie. Oliebollen hebben een groot aandeel in dat totaal. In de dagen rond de jaarwisseling wordt maar liefst vijf miljoen liter olie gebruikt door thuisbakkers om de traditionele bollen te maken.

Inzamelpunten

Helaas zijn er veel mensen die hun oude frituurolie door het toilet of de gootsteen spoelen. Deze komt dan in het riool terecht, waardoor het riool verstopt raakt en wordt verontreinigd. Het opruimen van het vet betekent een grote kostenpost voor gemeenten en waterschappen. Breng daarom je gebruikte olie weg, dat bespaart geld en je bent duurzaam bezig. Bovendien kunnen verenigingen een zakcentje verdienen aan een container met ingezameld vet, daar kun je op deze manier mooi aan bijdragen. Op zoek naar een inzamelpunt bij jou in de buurt? Kijk hier.

Bron | Trouw en frituurvetrecyclehet.nl

Lees ook:

Artikelen van margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden