null Beeld

Zeldzame ontstekingsziekte treft ook Nederlandse kinderen

Van hevige buikpijn en koorts tot long- en hartproblemen. De afgelopen tijd neemt het aantal kinderen met dit soort klachten in ziekenhuizen en op de intensive care toe. Onder andere in Engeland en Frankrijk, maar ook enkele kinderen in Nederland zijn opgenomen. Wat is deze zeldzame ontstekingsziekte bij kinderen precies en hoe gevaarlijk is het?

De afgelopen drie weken zijn er al tien kinderen in Nederland in het ziekenhuis opgenomen met de verschijnselen van deze ziekte.

Zeldzame ontstekingsziekte bij kinderen

Inmiddels zijn er in zes andere landen namelijk: Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en Amerika al bijna honderd kinderen in het ziekenhuis en zelfs op de intensive-careafdeling belandt. Ook zijn er in Engeland al enkele kinderen overleden aan de gevolgen van deze nieuwe zeldzame ontstekingsziekte. Van de tien kinderen die in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen zijn, liggen er tot nu toe twee op de intensive care. Hoe deze ziekte zich precies verspreidt is nog niet duidelijk.

De symptomen

De meeste kinderen die met de ontstekingsziekte op de intensive-careafdeling terecht komen hebben last van hoge koorts, hevige buikpijn, bloeddrukproblemen en maag- en darmklachten. Daarnaast waren er tot nu toe enkele gevallen die ook long- en hartproblemen hadden. Door sommige experts wordt de ziekte vergeleken met de zeldzame ziekte van Kawasaki, omdat de symptomen vergelijkbaar zijn. Pieter Fraaij van het Erasmus MC legt aan NU.nl uit dat bij de ziekte van Kawasaki het gevaar vooral komt door ontstoken bloedvaten bij de hartstreek. Maar volgens Fraaij en kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam UMC is het nog te vroeg om te concluderen dat de ziekte van Kawasaki de oorzaak is voor de stijging van kinderen op de intensive care.

Lees ook: Hoe kan het dat Nederland in vergelijking met andere landen zo weinig IC-bedden heeft?

Ontstekingsziekte is te behandelen

Ondanks dat deze ontstekingsziekte bij kinderen dus ernstige symptomen kan geven, gaat de ziekte tot nu toe bij de meeste patiënten gewoon vanzelf weer over. Volgens Kuijpers hebben de meeste gevallen alleen last van koorts. De kinderen die met hevige symptomen van de ontstekingsziekte op de intensive-careafdeling terecht komen kunnen volgens hem met standaardmedicijnen behandeld worden. Hierdoor zullen de meeste kinderen snel weer herstellen. Ook zijn in Nederland tot nu toe nog geen kinderen met long- of hartklachten door de ziekte op de IC opgenomen.

De ziekte van Kawasaki

Bij de ziekte van Kawasaki gaat het om een ontsteking van de bloedvaten in heel het lichaam. In Nederland krijgen ongeveer 80 kinderen per jaar, vooral peuters en kleuters, te maken met deze ziekte. Hoe de kinderen de ziekte precies krijgen is niet duidelijk. Ook kan de ziekte niet in het bloed, de ontlasting of op foto’s worden gezien. Hierdoor moeten artsen vooral op de symptomen afgaan. Dat zijn onder andere: koorts, huiduitslag, rode ogen, gezwollen en gebarsten lippen, opgezwollen handen en voeten en het vervellen van de huid op de vingertoppen en tenen van kinderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, RTLNieuws

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden