null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zeer besmettelijke Britse mutatie van het coronavirus duikt in steeds meer landen op

De Britse mutatie van het coronavirus werd eerder al vastgesteld in Frankrijk, Duitsland, Ierland, Japan, Australië en in Nederland. Maar ook in Spanje en Zweden zijn de eerste personen positief getest. Dit weten we tot nu toe over de nieuwe coronavariant.

En ook in Nederland is een derde persoon besmet met de mutatie.

Britse mutatie van het coronavirus

Zowel in Zweden als in Spanje zijn er reizigers die terugkwamen uit Groot-Brittannië positief getest op de Britse mutatie van het coronavirus. In Zweden gaat het voor zover bekend om één persoon en in Spanje zijn tot nu toe vier personen positief getest. Vooralsnog lijkt de mutatie niet dodelijker of mensen zieker te maken dan het coronavirus, maar verspreidt deze versie van het virus zich alleen sneller. Mogelijk is deze coronavariant daarmee tot wel 70 procent besmettelijker. Volgens deskundigen zullen de ontwikkelde coronavaccins waarschijnlijk ook voor deze mutatie werken. Viroloog Ab Osterhaus sluit niet uit dat het coronavaccin uiteindelijk wel aanpassingen nodig zal hebben, maar volgens hem hoeft dat geen probleem te zijn. Dat gebeurt namelijk ook bij influenza, de normale griep, en daarbij muteert het virus zich veel sneller dan het coronavirus.

Strengere maatregelen

Omdat de Britse mutatie zich nog sneller verspreidt dan het normale coronavirus treffen veel landen maatregelen. Zo geldt er in Nederland nu een verplichte negatieve testuitslag om ons land binnen te komen per vliegtuig, boot, bus of trein. En heeft Japan besloten om tot februari de grenzen te sluiten voor buitenlandse reizigers. Volgens viruswetenschappers is er van paniek nog geen sprake, maar moeten we waakzaam zijn. Door de snelle verspreiding is het bijvoorbeeld extra belangrijk om je aan de basis coronamaatregelen te houden.

Lees ook: Het merendeel van Nederland is rond déze periode beschermd tegen het coronavirus

Verspreiding in Nederland

In de eerste helft van december werd de Britse mutatie van het coronavirus in Nederland bij twee mensen uit de regio Amsterdam vastgesteld. Op Eerste Kerstdag is een derde geval opgedoken in regio Rijnmond. Hoe zij de zeer besmettelijke coronavariant hebben opgelopen is onduidelijk. GGD Rotterdam-Rijnmond doet nog volop onderzoek naar de besmetting van de patiënt, maar van de twee eerdere coronapatiënten is al gebleken dat zij en hun naasten de afgelopen tijd geen reis naar het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt, waardoor ze het virus mogelijk konden oplopen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 01 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer met daarin je grote jaarhoroscoop, vuurwerk (maar dan in de keuken), een jaaroverzicht, fitte voornemens en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden