null Beeld

Zakdoekjes klaar? Het hooikoortsseizoen barst dit weekend los (mede door recordwarmte)

Waar de gevoelstemperatuur afgelopen weekend nog -15 graden was, is dat dit weekend wel anders: zondag kunnen de temperaturen stijgen tot maar liefst 20 graden. Een lekker vooruitzicht, maar voor hooikoortspatiënten zijn de stijgende temperaturen wat minder. Het hooikoortsseizoen barst namelijk los.

De natuur komt weer tot leven en voor hooikoortspatiënten betekent dit dat de tijd van branderige ogen, loopneuzen en niesbuien weer is begonnen.

Begin van het hooikoortsseizoen

Waar de meeste mensen dolblij zijn met het mooie weer, is dat voor hooikoortspatiënten dus wel even anders. “Een groot gevolg van de stijgende temperatuur is dat hooikoorts weer voelbaar gaat worden”, zo legt bioloog Arnold van Vliet uit aan EditieNL. “De zwarte els komt in bloei en die bomen zitten al helemaal vol pollen.” Deze pollen zorgen ervoor dat mensen met hooikoorts last krijgen van de welbekende hooikoortsklachten.

Dieren komen uit winterslaap

Niet alleen de zwarte els komt tot bloei dit weekend, ook vogels en insecten zullen reageren op het mooie weer. “Veel dieren die in winterslaap waren worden door het warme weer geactiveerd”, vertelt de bioloog. “Vlindersoorten en insectensoorten worden wakker. Maar wat het gevaar is, is dat we nu nog in de tweede helft van februari zitten. Als het straks weer koud gaat worden kunnen de dieren een terugslag krijgen.”

Lees ook:

Hooikoorts of coronavirus: hoe herken je het verschil?

Minder insecten later

Dit betekent helaas dat sommige insecten ook het loodje zullen leggen. “De insecten die nu wakker worden gebruiken hun energie, die moeten straks weer even bijtanken. Als het dan weer koud wordt kan het zijn dat ze dat niet overleven en dat de populatie daardoor afneemt.”

Recordwarmte in februari

Als zondag de 19 graden wordt aangetikt, betekent dit een warmterecord. Nog niet eerder werd het op 21 februari warmer dan 16 graden. Zaterdag wordt nog wat sluierbewolking verwacht, maar zondag en maandag laat de zon zich goed gelden. En dan het kwik dus zelfs oplopen tot 20 graden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, AD

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 09 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week een interview met actrice Johanna ter Steege, de lekkerste recepten voor maaltijdsoepen, Joke’s kinderen worden doof en blind, een dossier over rituelen en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden