null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Wow: zó veel zijn de huizenprijzen in één jaar tijd gestegen

Jonge woningzoekenden en middeninkomens hebben het zwaar op de woningmarkt. De vraag is enorm en de prijzen zijn dat ook. In één jaar tijd zijn de huizenprijzen met maar liefst 11,3 procent gestegen! Dit maakt het voor velen onmogelijk om een (ander) huis te kopen. Is het tijd dat de overheid ingrijpt?

In Nederland staat de teller van het woningtekort op 279.000 woningen; een enorme hoeveelheid dus. En de huizenprijzen voor koopwoningen liegen er ook niet om. Gemiddeld is de verkoopprijs van een bestaande woning 410.000 euro. Dat aantal lag in de eerste vier maanden van 2021 gemiddeld 11,3 procent hoger dan een jaar eerder. En dat is nog niet alles. In 2020 werd de helft van de verhandelde woningen verkocht boven de vraagprijs. Zo'n 38 procent zat eronder. In 2015 waren de verhoudingen nog totaal anders: 7 procent boven en 87 procent onder de vraagprijs.

Moet de overheid ingrijpen?

De huizenprijzen zijn hoog, maar ook de huurprijzen maken het voor starters niet makkelijk om te verhuizen. Wordt het tijd dat de overheid ingrijpt? Die vraag hebben we voorgelegd aan Margriet-lezeressen op onze Facebookpagina. Een aantal van de reacties:

“Jongeren kunnen niet kopen én niet huren. Daar moet hoognodig iets aan worden gedaan", vindt Teunie Giancola-Van Harn. Ook volgens Marianne Kagenaar is het zeker tijd om in te grijpen. "Bijvoorbeeld door te verbieden dat mensen meerdere goedkope starters-woningen bezitten. Ze knappen ze wat op en verhuren ze voor de hoofdprijs."

Matine van Deventer voegt toe:“Zeker ingrijpen. Het is van de zotte dat iedereen meer dan tien jaar ingeschreven moet staan. Op dit moment is het geluk hebben of op een houtje bijten.” Lezeres Rachel van Ooijen: “Ik woon in een eengezinswoning met mijn zoon. Wat mij betreft verhuizen wij naar een kleinere woning. In mijn huis hoort een jong gezin en zo is het bijna in de hele wijk. Dat moet veranderen.”

Tabitha de Jong heeft wel een idee hoe dit aangepakt kan worden. “Maak het voor mensen met een huurhuis gemakkelijker om door te stromen naar een huis dat beter bij hun behoefte past. Zo houd je meer geschikte starterswoningen op de markt.” Een andere mogelijke oplossing komt van Antonia Martens Wit: “Ik zeg premiewoningen bouwen en huisjes-melkers veel zwaarder belasten. Er moeten nu woekerprijzen worden betaald voor een simpele huurwoning.”

Wat zeggen de experts?

“Ik word geregeld verrast door steeds hogere opbrengsten waarbij het niveau van overbieden ook nog eens stijgt. De grens wordt alsmaar verder verlegd.” - Lana Gerssen, voorzitter NVM Vakgroep-Wonen in het AD

“De beste manier om van de schaarste af te komen is bouwen. Dat is cruciaal. De schaarste voert namelijk druk uit op alle segmenten in de woningmarkt. Van sociaal tot dure koop. We hebben aan alle knoppen gedraaid. De fiscale knop, de subsidieknop, de knop van wetten en regels. Ik denk dat dat nodig blijft.” - Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in Trouw.

Tekst | Tara Beck

Beeld | Getty Images

Tara BeckGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden