null Beeld Shutterstock / LifeCollectionPhotography
Beeld Shutterstock / LifeCollectionPhotography

WOW! Amsterdammers filmen wervelwind die over hun stad raast

Veel Amsterdammers waren gisteravond getuige van een uniek natuurverschijnsel in hun stad. Op verschillende social mediakanalen verschenen filmpjes van een kleine tornado die rondraasde over onze hoofdstad.

De wervelwind ontstond gisteravond rond 21.00 uur in het centrum van de stad.

"De lucht werd ineens pikzwart, vertelt de Amsterdamse Jima Claassen aan Het Parool. "Waanzinnige windvlagen waaiden parasols om, terwijl die heel goed bevestigd zijn, en er lag van alles in het water."

Supercell

Volgens Weerplaza gaat het vermoedelijk om een zogeheten supercell. Dat is een bijzonder krachtige onweersbui die extreme weerfenomenen kan veroorzaken. Het is moeilijk in te schatten hoe hard de windstoten in Amsterdam waren, maar experts gokken dat dit waarschijnlijk neerkomt op 100 kilometer per uur. "Het zijn buien die om hun eigen as kunnen draaien", legt weerman Robert de Vries uit. "Als er veel onstabiliteit in de atmosfeer zit in combinatie met veel wind hogerop in de lucht, kan een windhoos ontstaan. Waarschijnlijk is deze boven de stad begonnen en heeft hij de grond of het water bereikt bij het Oosterdok. Zo’n wervelwind kan dus heel plaatselijk zijn."

Schade

De wervelwind heeft op verschillende plekken in de stad voor schade gezorgd. Zo is onder meer een bootje meegesleurd, zijn er bomen omgewaaid en gingen er verschillende dakpannen de lucht in. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Volgens weerman De Vries hoeven de inwoners van de hoofdstad niet bang te zijn dat de harde wind die voor vandaag voorspeld is ook tot een windhoos zal leiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Parool, AD, NOS

Beeld | Shutterstock

Redactie MargrietShutterstock / LifeCollectionPhotography

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden