null Beeld

Woon jij in een groene buurt? Onderzoekers ontdekten deze voordelen!

Als je in een bosrijke of landelijke omgeving woont, hebben Amerikaanse wetenschappers goed nieuws voor je. Volgens hun studieresultaten hebben mensen die in een groene leefomgeving wonen minder kans om vroegtijdig te overlijden aan kanker en andere ziekten. Hoe zit dat? Ligt het aan de bomen en planten, of misschien aan onszelf?

Dat de natuur een heilzame werking op ons kan hebben, is al langer bekend. Meerdere studies hebben al aangetoond dat een groene leefomgeving onze gezondheid en ons gevoel van welbevinden kunnen verbeteren. Volgens de Gezondheidsraad kan alleen al het uitzicht op een stadspark mensen helpen te herstellen van stress, wat de kans op stressgerelateerde ziekten weer laat verminderen. Toch is er volgens de raad meer onderzoek nodig naar de gunstige invloed van de natuur op onze gezondheid.

Minder kanker in groene omgeving

Een studie van wetenschappers van de Harvard School of Public Health kan hier misschien aan bijdragen. De Amerikanen bestudeerden de leefsituatie van zo'n honderdduizend vrouwen tussen 2000 en 2008. Van hen overleden er in deze periode ruim achtduizend. Na een grondige analyse ontdekten de wetenschappers dat zij die in de groenste omgeving woonden (met veel natuur in de omliggende 250 meter), een lager sterftecijfer hadden dan vrouwen met de minste natuur in de buurt – het verschil bedroeg maar liefst 12 procent. Vrouwen die in een groene omgeving woonden, hadden vooral minder kans om te sterven aan luchtwegproblemen, nierziekten en kanker.

Bomen filteren de lucht

Maar hoe kan de aanwezigheid van bomen en struiken je voor een vroegtijdige dood behoeden? De wetenschappers denken dat dit komt doordat bomen en planten de lucht zuiveren. Hoe meer groen in de buurt, hoe meer schadelijke stoffen zoals fijnstof en stikstofdioxide er uit de lucht worden gefilterd. In de Amerikaanse studie overleden vrouwen die in de groenste omgeving woonden veel minder vaak aan luchtwegaandoeningen dan zij die in een minder plant- en boomrijke buurt leefden – met een verschil van 33 procent.

Vitamine D en beweging

Maar de belangrijkste reden waarom de natuur zo gezond voor ons kan zijn, is misschien wel dat wij ons in de natuur anders gedragen. Mensen die in een groene omgeving wonen, gaan waarschijnlijk vaker naar buiten, speculeren de onderzoekers. Hierdoor maken ze meer vitamine D aan, een vitamine waarvan wordt gedacht dat hij ons kan beschermen tegen depressie. Daarnaast vermoeden de wetenschappers dat mensen in een bosrijke omgeving meer worden geprikkeld om te gaan wandelen, fietsen of hardlopen. Voldoende beweging kan de kans op kanker en andere ziekten direct verkleinen en zelfs een korte wandeling helpt al tegen stress. In het Amerikaanse onderzoek waren de vrouwen met meer bomen en groen om zich heen inderdaad lichamelijk (én sociaal) actiever.

Plaatjes kijken

Woon jij in een groene buurt? Maak er gebruik van, ga lekker naar buiten, beweeg en snuif de frisse lucht op, adviseren de wetenschappers. Is er in je omgeving juist weinig beplanting te ontdekken? Informeer bij je gemeente naar wat je kunt doen om de buurt groener te maken, of sluit je aan bij lokale politici die dit hoog op de agenda hebben staan. Voor wie daar geen tijd voor heeft: volgens sommige studies kan je stemming al verbeteren door naar natuurfoto's te kijken...

Bron | kwf.nl, Harvard Health Publishing, groeneruimte.nl, werkenveiligheid.nl

Beeld | iStock

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden