null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Woon je op déze plek? Dan rook je ongemerkt 5 tot 10 sigaretten per dag

Luchtvervuiling is een groot probleem in ons land: jaarlijks overlijden er tien- tot vijftigduizend Nederlanders aan de gevolgen van luchtvervuiling. Vooral in de grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, zijn de gezondheidsrisico’s hoog.

En de cijfers liegen er niet om: er overlijden tien tot vijftien keer meer mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, dan aan ongelukken in het verkeer. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Drie keer zoveel risico

Met name rond Schiphol, Amsterdam en Rotterdam is het risico soms wel drie keer zo groot dan op andere plekken in het land. Hier hebben bewoners meer kans op hart- en vaatziekten en ernstige longaandoeningen. Drenthe, Groningen, Friesland en de Waddeneilanden hebben bijvoorbeeld een heel laag risico.

Lees ook:

Onderzoek: weekend Amsterdam staat gelijk aan twee sigaretten roken

Vijf tot tien sigaretten

De gezondheidsrisico’s komen vooral voort uit de grote hoeveelheden stikstof en fijnstof in de lucht, maar ook uit het omgevingsgeluid zoals het vlieg- en autoverkeer. Op sterk vervuilde plekken (zoals in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam) rook je ongemerkt zo’n vijf tot tien sigaretten per dag. Zelf merk je hier misschien in je dagelijks leven niets van, maar voor bijvoorbeeld astmapatiënten kan het enorm verschil maken om naar het platteland te verhuizen.

Radicale maatregelen

Volgens experts kunnen deze effecten alleen verminderd worden door ‘radicale’ maatregelen te nemen. Steden moeten bijvoorbeeld auto’s weren, dieselauto’s moeten verboden worden en vliegen moet minder aantrekkelijk worden gemaakt.

Bron | RTL nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden