null Beeld

Woon je in deze provincie? Dan krijg je de meeste kerstkaarten

Steeds minder mensen doen mee aan de traditie van kerstkaarten versturen, maar eigenlijk is het wel heel leuk, al die kaartjes op de mat. Greetz was benieuwd naar het kerstkaartengedrag van Nederlanders en deed onderzoek.

Hierbij keken ze naar waar de meeste kaarten ontvangen worden, en het verschil tussen mannen en vrouwen.

Steeds meer mannen

Een verrassend resultaat van het onderzoek is dat mannen steeds vaker een kerstgroet lijken te versturen. Hoewel nog steeds 80 procent van alle kerstkaarten door vrouwen verstuurd wordt, zit er al jaren een stijgende lijn in het aantal mannen dat deelneemt aan de traditie. Greetz verwacht dat volgend jaar een kwart van alle kaarten door mannen verstuurd zal worden.

Meeste kerstkaarten

Toch verschilt het nog wel per provincie hoeveel kerstwensen er op de mat vallen. Als je in Drenthe woont, dan heb je geluk. Hier krijg je per persoon namelijk de meeste kerstkaarten. Ook in Zeeland en Friesland sturen ze nog veel kerstkaarten in vergelijking met de rest van het land. In Limburg en Overijssel hebben ze de traditie een beetje laten varen, daar worden namelijk de minste kerstwensen ontvangen. In Overijssel ontvangen ze maar liefst 26 procent minder kerstkaarten dan in Drenthe.

9,3 kaarten per persoon

Als we naar de verschillen tussen gemeentes kijken, dan zijn ze juist het meest fanatiek met kerstkaarten versturen in Zuid-Holland. In Westvoorne ontvingen de inwoners vorig jaar namelijk 9,3 kerstkaarten per persoon. In Beemster (Noord-Holland) en de Hoeksche Waard (Zuid-Holland) wordt de traditie ook in leven gehouden.

Steeds vaker op tijd

Ondanks dat de kerstkaartentraditie steeds minder groot wordt, is er ook goed nieuws: we zijn wél steeds vaker op tijd met versturen. De voorgaande jaren werd een groot deel van de kerstkaarten nog na 25 en 26 december verstuurd, maar afgelopen kerst deden we dat een stuk beter. Gemiddeld vielen de meeste kaartjes op 17 december al op de mat.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden