null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Witte lijnen of donkere plekken? Dit zeggen je nagels over je gezondheid

De kleur en conditie van je nagels kunnen je veel vertellen over je gezondheid. Soms zijn plekjes of afwijkingen zelfs een voorbode van serieuze gezondheidsproblemen. Hoe 'lees' je je nagels?

Als je nagels een ongebruikelijke kleur hebben of er zijn vlekjes op te zien, dan zal dat in de meeste gevallen onschuldig zijn. Maar soms kan de conditie van je nagels op serieuze onderliggende gezondheidsproblemen wijzen. Zorg er daarom voor dat je de conditie van je nagels in de gaten houdt en ga bij twijfel altijd naar je huisarts voor advies.

Gele nagels

Een gelige kleur van je nagels kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Dit wordt ook wel een kalknagel genoemd. Zo'n infectie kan niet veel kwaad en is goed te behandelen. Soms wijzen gele nagels op iets ernstigers: een longziekte, suikerziekte, psoriasis of een schildklieraandoening. Rook je veel? Dan zijn je nagels en vingers mogelijk verkleurd door het vaak vasthouden van een sigaret. Heb je naast gele vingers ook geel oogwit? Laat je dan controleren op geelzucht.

Dokter Rutger vertelt meer over schimmelnagels:

Witte lijnen

Witte horizontale lijnen op je nagels worden ook wel lijnen van Muehrcke genoemd. Dit soort lijnen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan ijzer of eiwitten. De nagel stopt dan als het ware met groeien, waardoor een witte lijn ontstaat. Het hoeft niet erg te zijn. Maar is er bij jouw nagels sprake van witte lijnen, controleer dan of je lichaam wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft en zorg anders voor aanvulling. In zeldzame gevallen duiden de witte lijnen op leverproblemen of nierziekten.

Zo zien lijnen van Muhrcke eruit:

null Beeld

Donkere plekken

Wees alert op bruine of zwarte plekken onder je nagels. Dit soort plekken kunnen een melanoom zijn die onder de nagel groeit, een vorm van huidkanker. Dit wordt ook wel een subunguaal melanoom genoemd. Dit type melanoom komt het meest voor bij mensen met een donkere huidskleur. Deze vorm van kanker is zeldzaam, maar wees alert als je verandering merkt in het pigment van en rond je nagels en laat er bij twijfel altijd een arts naar kijken. Dit geldt voor duidelijke lijnen, maar ook voor wazigere donkere plekken of verkleuring van de hele nagel.

Zo kan een subunguaal melanoom eruitzien:

null Beeld
null Beeld

Blauwe nagels

Als een van je nagels blauw uitslaat, komt dit waarschijnlijk door een bloeduitstorting onder het nagelbed. Vervelend, maar het trekt vanzelf weg. Hebben meerdere of al je nagels een blauwe kleur? Dit kan wijzen op zuurstoftekort, veroorzaakt door een longontsteking. Hebben je nagels een heel lichte blauwe kleur? Mogelijk is er dan sprake van suikerziekte.

Ribbels of putjes op je nagel

Hebben je nagels last van dit soort verschijnselen, dan kan dit een van de eerste tekenen van artritis of psoriasis zijn. Bij ongeveer tien procent van de mensen met psoriasis begint dit bij de nagels. In veel gevallen kleurt de nagel dan ook roodbruin.

Droge, broze nagels

Een schildklieraandoening kán zich uiten in broze nagels die snel afbrokkelen. In veel meer gevallen worden die brokkelende nagels echter veroorzaakt door het gebruik van schoonmaakmiddelen of veel in het water zitten met je handen. Hierdoor worden je handen droger en breken je nagels sneller af. Heel vervelend, maar gelukkig niet ernstig.

Kijk voor meer nagelaandoeningen en informatie op huidziekten.nl.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

Bekijk ook deze bijzondere manicure:

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden