null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wist je dat er dagelijks 4.000 mensen sterven aan deze ziekte?

Tuberculose, ook wel bekend als tbc en de tering, is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. 1,6 miljoen mensen per jaar sterven aan tbc, dat zijn ruim 4.000 mensen per dag. In Afrika, Azië en Oost-Europa komt tbc nog steeds veel voor en overlijden vooral kinderen en ouderen aan deze infectieziekte.

Margriet samen met KNCV Tuberculosefonds

Dat zo veel mensen sterven is onnodig, want met de juiste medicatie en behandeling is tbc te genezen. Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds is leidend op het gebied van internationale tbc-bestrijding. Zij roepen Nederlanders nu op om hun eigen tbc-herinneringen te delen. Hier kwam tbc rond de Tweede Wereldoorlog namelijk ook veel voor, sterker nog, het was destijds volksziekte nummer 1!

De ziekte is in Nederland nu onder controle, maar velen zullen zich de tijd nog herinneren dat je ‘een krasje’ moest halen bij de schoolverpleegster. En dat tbc-patiënten moesten kuren in een sanatorium. Zo ook Ria, die als kind tuberculose kreeg.

[caption id="attachment_558822" align="alignnone" width="500"]

null Beeld

1962 - Krasje halen bij de schoolverpleegster.[/caption]

Ria: 'Negen jaar oud was ik, toen ik met mijn nieuwe schaatsen aan hard op het ijs viel. De wond op mijn heup wilde maar niet genezen. Uiteindelijk kwam de diagnose: tuberculose in de botten. De arts zei dat het een lang herstel zou worden. Ik heb wel elf jaar – mijn tienerjaren- gekuurd in diverse sanatoria.

Ondanks de zware periode ben ik altijd positief gebleven. Ik ben een doorzetter en vond altijd de kracht om de tijd door te komen. Lezen, handwerken, muziek en het contact met de medepatiënten deden mij goed. Een vriendin op de slaapzaal heeft mij stiekem leren dansen. Als de nonnen weg waren, kropen wij stilletjes uit bed en dan kreeg ik dansles van haar. In dit sanatorium begon ik eindelijk te herstellen na therapie met PAS (para-aminosalicylzuur). Ik kreeg om de dag een infuus in mijn arm, waar ik heel ziek van werd. Maar na zes maanden was ik eindelijk genezen. Ik was zo blij dat ik naar huis mocht.'

[caption id="attachment_558385" align="alignnone" width="500"]

null Beeld

Ria in het sanatorium.[/caption]

Dwalen in Verhalen

Lees de rest van Ria’s verhaal op www.dwaleninverhalen.nl.

Wat weet jij nog van tbc? Herinneringen aan deze ziekte mogen niet verloren gaan. In Nederland zijn we bijna ‘vergeten’ hoe erg deze ziekte was, maar het is nog altijd de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Dat is onacceptabel. Wil jij graag je verhaal vertellen over je herinnering aan tbc? Of heb je misschien recent ervaring gehad met tbc? Ga naar dwaleninverhalen.nl en vertel je verhaal of lees verhalen van anderen en steun KNCV Tuberculosefonds.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden