null Beeld

Winterpret of winterleed? 40.000 schaatsers in ziekenhuis na val op ijs

Hoewel het koude weer van afgelopen weekend heel veel winterpret opleverde, zorgde het bij veel mensen ook voor veel leed. Zeker 40.000 schaatsers melden zich bij de spoedeisende hulp, na een valpartij op het ijs.

Zeker duizend schaatsers moesten zelfs geopereerd worden. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) in twintig ziekenhuizen.

Veel schaatsers met breuken

De meest voorkomende letsels waren: gebroken polsen, heupen en schouders. Veel botbreuken konden (tijdelijk) worden behandeld met een gipsverband, maar zeker duizenden schaatsers moesten worden geopereerd. Ook werden er vijf tot tien keer meer traumaoperaties per ziekenhuis uitgevoerd, dan gemiddeld in een weekend zonder natuurijs. In sommige ziekenhuizen raakten de materialen op, omdat er zoveel patiënten aan een gebroken heup moesten worden geopereerd.

Lees ook: Híer moet je op letten tijdens het schaatsen

Goed voorbereid

Volgens de NVT waren de meeste ziekenhuizen wel voorbereid op de drukte. Op veel plekken werd de spoedeisende hulp extra bemand met artsen, verpleegkundigen, traumachirurgen en gipsverbandmeesters. Ook schaalden veel ziekenhuizen de operatiecapaciteit op, door extra operatiekamers open te stellen en draaiden veel traumachirurgen en anesthesiologen dubbele diensten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden