null Beeld

Willy Wonka op zijn Hollands: dit chocolademerk komt met een eigen pretpark

Voor veel chocoladefans komt een zoete droom uit. Tony’s Chocolonely wil een waar chocoladepretpark neerzetten. Een plek om je een echte Sjakie uit Roald Dahls klassieker Sjakie en de chocoladefabriek te wanen.

Voor wie het wereldberoemde kinderboek van de Engelse schrijver Dahl niet kent: Sjakie en de chocoladefabriek gaat over Sjakie Stevens (Engelse naam Charlie Bucket). Sjakie is een arm jongetje dat met zijn ouders en vier grootouders in een piepklein huisje woont. Het enige inkomen dat de familie van zeven heeft, komt van de vader van Sjakie. Die draait dag in, dag uit dopjes op tandpastatubes in een fabriek.

Gouden Toegangskaart

Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn grootste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willy Wonka. Een heerlijk bezoek, maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren. Het boek werd oorspronkelijk uitgebracht in 1964 en wordt vaak gezien als een van de beste kinderboeken van de twintigste eeuw.

Chocoladefabriek met achtbaan

Nu terug naar de 21ste eeuw, waarin de directeur van Tony’s Chocolonely gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag bevestigde dat er een chocoladepretpark gaat komen. Het gaat om een chocoladefabriek die ook open is voor publiek, net als in het boek en de gelijknamige films. De grootste wens van de directeur is om een achtbaan in het chocoladepretpark te bouwen. "Economisch slaat dat nergens op voor een bedrijf met een omzet van 55 miljoen euro," vertelt topman Henk Jan Beltman aan Het Financieele Dagblad. "Je kunt je ook afvragen of er een achtbaan in moet, maar dat is echt mijn wens. Ik vind dat fun. Wat goed is voor de wereld en mensen plezier geeft, moet samengaan. Je moet er een Willy Wonka-gevoel krijgen."

Nederlandse Willy Wonka

Volgens website looopings.nl vertelt de directeur geregeld dat hij zichzelf als de Nederlandse Willy Wonka ziet. Het overdekte pretpark is gepland in het pand van Pakhuis De Vrede, een oude stoommeelfabriek in Zaandam. Het park gaat – als alles volgens plan verloopt – over een jaar of drie open. Er wordt gerekend op zo’n 500.000 bezoekers per jaar. Over het pretparkplan wordt al sinds 2016 gesproken. Toen beweerde Beltman nog dat de attractie in 2019 klaar zou zijn.

70 miljoen chocoladerepen

In de nieuwe fabriek moeten jaarlijks zo’n 70 miljoen chocoladerepen gemaakt gaan worden. Nu worden de repen van Tony’s Chocolonely nog in België geproduceerd. De werktitel van de fabriek is Tony’s Chocolonely Chocolate Circus.

Bronnen | looopings.nl, Het Financieele Dagblad

Foto | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden