null Beeld MMP
Beeld MMP

Willeke Alberti (74) onthult haar ‘geheim’ om gezond oud te worden 

Willeke Alberti is inmiddels 74 jaar en nog hartstikke kwiek. Gelukkig maar, want voor veel van haar leeftijdsgenoten is dat niet weggelegd. De zangeres onthult haar 'geheim'.

"Ik heb me voorgenomen om 103 te worden, dus voorlopig heb ik nog wel even," zegt ze in een interview met De Telegraaf. Maar hoe dan?

Elke dag zingen

Willeke presenteert woensdag Geef om je hersenen, een programma waarin de Hersenstichting aandacht vraagt voor onderzoek naar hersenaandoeningen. Iets waar ze zelf dus gelukkig (nog) geen last van heeft. Dat is volgens haar deels te danken aan goede genen: "Mijn moeder is negentig geworden." Maar ook door te zingen, elke dag weer, ook als ze geen optreden heeft in een concertzaal of verzorgingshuis: "Ik train mijn geheugen elke dag door mijn oude en nieuwe repertoire te oefenen. Nog steeds sta ik moeiteloos twee uur te zingen zonder autocue."

Bewust genieten

Nu hebben we helaas niet allemaal die goede genen en een stem als een nachtegaal. Daarom benadrukt Willeke ook dat ze niet rookt, weinig drinkt, gezond eet en zoveel mogelijk beweegt. "Maar het allerbelangrijkste is, denk ik, om gelukkig te zijn. Het intrigeert me hoe groot de impact is van verdriet, stress en eenzaamheid op de gezondheid. Ik probeer daarom heel bewust elke dag te genieten. (...) Het klinkt misschien wat truttig, maar dingen doen waar je blij van wordt: in mijn geval zo veel mogelijk tijd doorbrengen met mijn kinderen en kleinkinderen."

Pensioen

Of Willeke van plan is binnen niet al te lange tijd met pensioen te gaan? Welnee. "Ik ga heus wel minderen, maar dan heb ik het over de grote tournees. Mijn optredens in de tehuizen worden nummer één. Dat blijft ik doen zo lang ik kan, al moet ik er met de rollator heen. Maar zolang ik mijn stem heb, wil ik die gebruiken om anderen te helpen. Of het nu zingen is, of voorlezen voor mijn kleinkinderen."

Geef om je hersenen is woensdag om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Telegraaf

Beeld | ANP

Faye HeijnisMMP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden