null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Wil je schaatsen? Let dan wel op déze dingen

Nu de kans heel groot is dat we komende week op het natuurijs kunnen, halen veel mensen hun schaatsen van zolder. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om nu met z’n allen massaal het ijs op te gaan? Gelden de coronamaatregelen bijvoorbeeld ook op het ijs?

Wij leggen het je hier uit.

Welke coronamaatregelen gelden er tijdens het schaatsen?

Het goede nieuws is dat als je volgende week wilt schaatsen, dit ook gewoon mag. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vertelt in een interview op NPO Radio 2 dat het zeker is toegestaan om te schaatsen. "Je kunt het 't beste vergelijken met als je de natuur in gaat, het park in loopt of buiten gaat sporten. Dat mag allemaal. De enige voorwaarde is dat je je wel aan de anderhalvemeter-maatregel houdt. Je kunt dus niet met z’n vijven gearmd over de baan gaan zwieren. Dan ben je in overtreding."

Volgens Bruls hebben ijsclubs met ijsbanen zich goed voorbereid op eventuele drukte. “Die hebben allemaal een protocol van de de KNSB, de schaatsbond, en die zullen waarschijnlijk gaan werken met toelating van mensen. Bijvoorbeeld een bepaald aantal per uur. Als het te druk wordt en het lukt allemaal niet, zal in het uiterste geval gezegd moeten worden: nu kan het schaatsen op deze baan even niet doorgaan.”

Lees ook:

Geen koude handen meer door déze ademhalingstechniek

Hoe weet je of het ijs wel dik genoeg is?

Ben jij van plan om op natuurijs te gaan schaatsen? Dan is het belangrijk dat je wel zeker weet dat het ijs dik genoeg is. Volgens Weeronline is het belangrijk om je te realiseren dat ijs flink in dikte en sterkte kan verschillen, afhankelijk van de plek waar je op dat moment staat. Als je ziet dat er ergens een onderstroom staat of het water is veel dieper, dan is het ijs op die plekken vaak dunner. Je kunt in ieder geval met de hulp van een stok uittesten hoe dik het ijs is. Tik vanaf de kant hard met een stok op het ijs. Blijft het ijs heel? Dan kun je er vanuit gaan dat het dik genoeg is. Neem het ijs mee het water op, want het kan best zijn dat het ijs een paar stappen verder niet dik genoeg is.

Daarnaast is het ook belangrijk om op de kleur van het ijs te letten. Als het net gevroren heeft is het ijs namelijk vaak helder en nog doorzichtig. Je kunt dan makkelijker de dikte inschatten. Hoewel zwart ijs er misschien eng uitziet, is dit meestal juist het sterkst. IJs dat aan het dooien is ziet er een beetje dof uit, in tegenstelling tot vriezend ijs dat helemaal glanst. Tenslotte is het belangrijk om de volgende tips op te volgen als je het ijs op gaat:

  • Ga pas het ijs op als het een paar dagen heeft gevroren
  • Schaats niet op plekken waar het ijs er niet goed uitziet of waar sneeuw ligt
  • Schaats niet in het donker
  • Schaats nooit alleen

Kledingtips voor koud weer

Wist je trouwens dat de gevoelstemperatuur dit weekend -20 graden kan zijn? Het kan dan ook geen kwaad om je éxtra warm aan te kleden als je naar buiten gaat. Als je iemand bent die het snel koud krijgt kun je het best laagjes aan doen, waarvan het eerste laagje (die dus op je huid ligt) thermisch is. Ga bijvoorbeeld voor thermisch ondergoed, draag daarover een shirt met lange mouwen en een legging én daarover een broek en een trui. Zo weet je zeker dat je het niet te koud gaat krijgen tijdens het schaatsen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Weeronline, Kampeerwereld

Beeld | Getty

Erandi GodinezGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden