null Beeld

Wil je afkoelen? Kies voor schaafijs

Er zijn verschillende manieren om af te koelen, zoals het dragen van zo weinig mogelijk kleding en zorgen voor een beetje tocht of wind in je huis. Maar je kunt er ook voor kiezen om lekker koud schaafijs te eten.

Je lichaam koelt af door zweet te laten verdampen. De truc is dus om die verdamping zo veel mogelijk te stimuleren, zo bericht de NOS op zijn website.

Lauw voetenbad

Een tip is het koelen van de oppervlakkige bloedvaten in de hals, oksels en liezen met een washandje. Ook kun je ervoor kiezen om te douchen met lauw water. Een andere tip is het nemen van een lauw voetenbad, zo raadt Boris Kingma, thermofysioloog bij TNO, aan. "Je handen en voeten zijn als het ware de radiatoren van je lichaam, die moet je goed koel houden."

Niet te snel afkoelen

Het is overigens verstandig om erop te letten dat je lichaam niet te snel afkoelt, want dan vernauwen je bloedvaten en vermindert het transpireren. "Dan warm je juist weer op en dat is nu net niet wat je wilt," laat Kingma weten.

Warme of koude drank?

Een andere manier om af te koelen is door te drinken. Maar over de vraag of dat nu koude of warme drank moet zijn, is veel discussie. Dat beaamt professor Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het drinken van warme thee is effectief, al helpt dat niet als je lichaam al heel warm is.

De allerbeste 'drank' noemt Daanen het eten van schaafijs. "Een flink glas geschaafd ijs brengt de lichaamstemperatuur sterk omlaag. Het wordt ook met veel succes door topsporters gebruikt." Overigens moet je het schaafijs niet te snel opeten, want dan koel je ook te snel af.

Bron | nos.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden