null Beeld

Wierook blijkt even schadelijk voor je gezondheid als een sigaret

Voor iedereen die ’s avonds tot rust komt met wat kaarsjes, een kop thee en wat wierook: zo zen is dat helaas niet. Zodra je wierook aansteekt komt er niet alleen een heerlijke geur, maar ook nog eens tal van ongewenste en schadelijke stoffen vrij. En sommige van die stoffen zijn zelfs kankerverwekkend.

De Vlaamse consumentenbond Test Aankoop vraagt de overheid om striktere regels rondom de verkoop van wierook. Want wie had ooit gedacht dat wierook even schadelijk als een sigaret is?

Wierook vs. sigaret

‘Positieve energie’, ‘bevrijden van chakra’s’, ‘zuiverend’ en ‘helend’. Wierookstokjes worden met de grootste woorden aangeprezen en hierdoor vaak geassocieerd met welzijn en je zen voelen. Maar door het Vlaamse onderzoek weten we nu dat er helemaal niks zuiverends aan de brandende geurstokjes is.

Even schadelijk

Er zijn steekproefsgewijs meerdere wierookproducten getest op eventuele giftige stoffen die vrijkwamen als ze werden aangestoken. Elk stokje stootte vervolgens schadelijke stoffen uit als benzeen, formaldehyde, acroleïne en koolstofmonoxide. Die eerste twee zijn kankerverwekkend. Acroleïne irriteert luchtwegen en is schadelijk voor je ademhaling. Andere symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen. Je zou dus net zo goed een sigaret op de bank kunnen opsteken.

Gezondheidsproblemen

De consumentenbond sloeg in 2004 en 2013 ook al alarm over de gezondheidsproblemen die wierook met zich meebrengt. De Europese regels die hierna zijn opgesteld worden absoluut niet worden nageleefd, volgens Test Aankoop.

Lees ook:

Roken verhoogt kans op een bipolaire stoornis

Wierook verbieden onder de 18

De organisatie vraagt het ministerie van Volksgezondheid om de acht onderzochte wierookproducten onmiddellijk uit de schappen te weren. Wierook verkopen aan mensen onder de achttien? Ook geen goed idee. Test Aankoop wil verder een reclameverbod en duidelijke vermelding van alle gezondheidsrisico’s op etiketten van wierookproducten.

Nóg schadelijker dan sigaret

In 2015 bleek uit onderzoek ook dat sommige wierookstokjes zelfs nóg schadelijker zijn dan een sigaret. Het enige verschil tussen de twee is dat je sigarettenrook direct in je longen zuigt en wierook eerst onze huiskamer nog door moet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Test Aankoop

Beeld | iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden