null Beeld

WHO voegt dementie toe aan top 10 dodelijkste aandoeningen

Steeds meer mensen overlijden aan de gevolgen van Alzheimer en andere vormen van dementie. In 2019 stierven bijna een half miljoen mensen aan de gevolgen ervan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft daarom dementie in de top tien van dodelijkste aandoeningen gezet.

In Europa en Amerika was het al de op twee na belangrijkste doodsoorzaak. Daarbij is er nóg een aandoening nieuw aan de top tien toegevoegd.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziektes waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Een bekend voorbeeld hiervan is de ziekte van Alzheimer. Mensen met dementie hebben een combinatie van symptomen, denk bijvoorbeeld aan geheugenverlies en veranderd gedrag. Kenmerkend is dat de beschadigingen in de hersenen verergeren en dat iemand steeds verder achteruitgaat in zijn of haar functioneren. Dementie is een ziekte die niet te genezen valt, maar er zijn wel medicijnen die het proces mogelijk kunnen vertragen. In Nederland hebben zo’n 270.000 mensen dementie. De verwachting is dat het aantal mensen als gevolg van de vergrijzing in de toekomst zal stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040.

Lees ook:

Onderzoek: rekeningen niet betalen kan vroeg symptoom zijn van dementie

Andere dodelijke aandoeningen

Naast dementie staan ook hartfalen, beroertes, chronische obstructieve longziekte (COPD) en luchtweginfecties in de lijst van dodelijkste aandoeningen. Net als dodelijke aandoeningen bij pasgeboren kinderen, kanker in de luchtwegen, diarree, diabetes en nierziekten.

Diabetes

Diabetes is ook een nieuwkomer op de lijst. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat overleed aan de gevolgen van diabetes toegenomen met maar liefst 70 procent. Dit leidde tot anderhalf miljoen overleden patiënten vorig jaar. Dit aantal sterfgevallen wordt dit jaar in verband gebracht met het nieuwe coronavirus. De kans is bovendien groot dat het coronavirus volgend jaar ook op de lijst terechtkomt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Leeuwarder Courant, Zorg voor beter

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden