null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

WHO: ‘Mensen zonder symptomen kunnen coronavirus toch wél verspreiden’

Het is een van de belangrijkste vragen rondom het coronavirus: kunnen mensen die geen symptomen hebben het virus wel overdragen? Eerder deze week zei een deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat dat nauwelijks gebeurde. Daar komt de organisatie nu op terug.

Hoewel de kans dat mensen mét symptomen het virus verspreiden groter is, is het dus wel mogelijk om ook als coronapatiënt zonder klachten anderen te besmetten met het virus.

Uitspraak tijdens persconferentie

Maria van Kerkhove, epidemioloog voor infectieziekten bij de WHO, zei maandag tijdens een persconferentie in Genève dat het virus maar “zeer zelden” wordt overdragen door mensen die geen symptomen hebben. Ze baseerde deze uitspraak op gegevens van landen die aan gedetailleerd contactonderzoek doen, zoals Singapore. Nu blijkt het allemaal toch genuanceerder te liggen dan deze uitspraak doet vermoeden, zegt de WHO.

Lees ook: Zó groot is de kans dat je nu nog besmet raakt met het coronavirus

Zonder symptomen

Hoewel op basis van de gegevens van het contactonderzoek nog steeds te zeggen is dat asymptomatische besmetting níet de meest voorkomende vorm van verspreiding van het coronavirus is, wijzen er ook studies op een andere conclusie. Er zijn namelijk meerdere modelstudies die schatten dat tot wel 40 procent van alle besmettingen wordt veroorzaakt door mensen die het virus onder de leden hebben, maar daar niets van merken.

Nog veel onbekend

De specialist van de WHO zegt dat ze de woorden ‘zeer zeldzaam’ wel gebruikt heeft, maar “dat het een misverstand is om te stellen dat asymptomatische transmissie wereldwijd een zeldzaamheid is”. De onderzoeken waaruit geconcludeerd werd dat tot 40 procent van de besmettingen door asymptomatische personen zouden plaatsvinden heeft ze niet genoemd, omdat deze afkomstig zijn uit modelstudies. Het exacte antwoord op hoe groot de kans is dat mensen zonder symptomen het coronavirus verspreiden, is er volgens de WHO helaas nog steeds niet. Wat de gezondheidsorganisatie wél kan zeggen, is dat mensen die hoesten of niezen het virus gemakkelijker verspreiden. De druppeltjes die daarbij vrijkomen kunnen lang in de lucht blijven hangen. Daarom benadrukken ze dat afstand houden én je handen wassen nog steeds essentieel is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Guardian, CNN

Beeld | Getty Images

null Beeld

Er ligt een nieuwe Margriet in de schappen! Met héél veel tips om je lijf in topvorm te houden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden