null Beeld

WHO: ‘Gevaccineerden hebben mogelijk om het jaar vaccinbooster nodig’

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de kans groot dat gevaccineerden straks om de twee jaar een zogeheten ‘vaccinbooster’ moeten krijgen, om hun bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil te houden.

Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zou dit zelfs elk jaar nodig kunnen zijn. En in het ergste scenario zou dit voor de hele bevolking gelden. Deze inschattingen staan in een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien.

Vaccinbooster

Helemaal onverwacht komt dit nieuws niet. Zo hebben vaccinmakers Pfizer/BioNtech en Moderna al vaker aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn, maar daar was tot nu toe geen hard bewijs voor. In het interne document staat dat er nieuwe varianten zullen blijven opduiken. Om deze reden is een zogeheten ‘vaccinupdate’ nodig. Ook staat er in het document dat er in het meest waarschijnlijke scenario 12 miljard vaccindoses zullen worden geproduceerd. Dit is iets meer dan de 11 miljard die fabrikanten tot nu toe verwachten.

Lees ook:

Een vaccinatiebewijs maken voor evenementen? Zo doe je dat

Grotere kloof

Op dit moment zijn er wereldwijd ongeveer 2,5 miljard doses toegediend. In rijke landen is soms de helft van de bevolking (al een eerste keer) ingeënt, maar in veel andere landen is dat slechts 1 op de 100 of zelfs minder. De verwachting is dat deze kloof alleen maar nóg groter wordt als de noodzaak voor vaccinboosters arme landen straks achteraan in de rij duwt. In het meest ideale scenario zouden alle vaccins die nu nog in de pijplijn zitten goedkeuring krijgen, en kan de productie worden opgevoerd naar 16 miljard dosissen per jaar. Die zouden dan eerlijk over de wereld moeten worden verdeeld. Boosters zouden dan ook helemaal niet meer nodig zijn, omdat de bestaande vaccins langdurige en krachtige bescherming bieden.

Bron | ANP

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 28 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week de natuur in: unieke kampeeradresjes, eetbare planten, de beste apps voor in de natuur en meer. Maar ook: verhuizen van de stad naar een dorp, een interview met Sigrid Kaag, terug naar het oude normaal en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden