null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

WhatsApp en Facebook minder sociaal dan je denkt: de keerzijde van social media

Dankzij social media kunnen we continu met elkaar in contact blijven. Niet alleen met onze partner, vriendinnen en familie via WhatsApp, maar ook met jeugdvrienden dankzij kanalen als Facebook en Instagram. Hartstikke sociaal, zou je denken, maar dat ligt toch een beetje anders. Het gemak van social media leidt namelijk tot minder echt contact, terwijl dat juist zo belangrijk is.

Social media zorgen er niet voor dat we socialer worden. Integendeel, we zien elkaar minder in het echt. En dat zorgt voor een sociale afstand. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Pittsburgh. Naar aanleiding van de studie kon de conclusie worden getrokken dat mensen die meer dan twee uur per dag aan social media besteden zich vaker alleen voelen dan mensen die er ‘slechts’ een halfuur per dag mee bezig zijn. Dit zou komen doordat mensen die veel tijd besteden aan social media minder tijd vrijmaken om daadwerkelijk met iemand af te spreken. “Door digitaal contact ontstaat er juist sociale afstand tussen mensen,” aldus psychiater Bram Bakker op videokanaal LifeHunters. “Sinds de komst van de mobiele telefoon lijden we allemaal aan een enorm tijdgebrek. We hebben het te druk om samen te sporten of met elkaar af te spreken. En we rekenen het onszelf niet aan, omdat we denken dat we sociaal bezig zijn.”

Een knuffel voor minder stress

Dat fysiek contact sterk vermindert, is een zorgelijk feit. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat een knuffel heel wat kan losmaken, ook op het gebied van gezondheid. Zo word je er niet alleen gelukkiger van, maar zorgt oxytocine (het stofje dat vrijkomt bij een knuffel) er ook voor dat je stressniveau afneemt. Daarom zouden we digitaal contact beter kunnen gebruiken als een verlengde van offline contact, zo adviseert Bakker. Volgens de deskundige zou je je tijd slim moeten indelen en moet je daarin ook je socialmediagebruik meenemen. “Plan het in op vaste momenten van de dag en stel hieraan een maximum.”

Oma komt in actie

De 86-jarige Huibje is een ervaringsdeskundige als het aankomt op een verminderde mate van fysiek contact door social media. Haar kleindochter woont niet bepaald dichtbij, dus houdt ze voornamelijk contact met haar en haar dochtertje via Facebook en WhatsApp, zo vertelt ze in onderstaande video van LifeHunters. De vrouw besloot een hartverwarmende verrassing op te zetten voor haar kleindochter: ze wist te regelen dat oma haar en haar dochter kon komen opzoeken en maakt hiervoor een flinke reis met de auto en het openbaar vervoer. Daarmee bewijst Huibje dat afstand en leeftijd je niet tegen hoeven te houden om elkaar face to face te blijven zien. Prachtig!

Bron & beeld | lifehunters.tv, iStock

Ook goed om te weten

Deze video wil je niet missen

Voor make-up zijn er een heleboel verschillende kwasten, maar welke kwast gebruik je nou precies waarvoor? Beauty-expert Carmen Zomers legt het je in deze video haarfijn uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden