null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Wetenschappers bezorgd: Braziliaanse coronamutatie lijkt ook gevaarlijk voor ex-coronapatiënten

Na de Britse en Zuid-Afrikaanse coronamutatie is nu ook de Braziliaanse coronavariant gesprek van de dag. Dat komt omdat deze mutatie waarschijnlijk niet alleen besmettelijker is dan de normale variant, maar ook gevaarlijk is voor mensen die al eerder corona hebben gehad.

Dit weten we er tot nu toe over.

Braziliaanse coronamutatie

Het gaat niet goed in de Braziliaanse deelstaat Amazonas. Hier vallen namelijk per 100.000 inwoners 142 dodelijke slachtoffers. Door de toestroom van steeds meer coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt niet alleen de druk op het zorgpersoneel, maar kampen ze ook met zuurstoftekorten. Ook de begraafplaatsen kunnen de stijging van het aantal doden nauwelijks nog aan. In de hoofdstad worden slachtoffers van het virus zelfs begraven in massagraven.

Volgens wetenschappers komt deze plotselinge stijging hoogstwaarschijnlijk door een Braziliaanse coronamutatie. Volgens Bill Hanage, professor epidemiologie aan de Universiteit van Harvard, wijzen de eerste onderzoeken en cijfers erop dat deze mutatie niet alleen zeer besmettelijk is, maar dat het ook ex-coronapatiënten opnieuw ziek kan maken. Hierdoor kan de mutatie nog meer slachtoffers maken.

De Braziliaanse coronamutatie is op dit moment nog niet in Nederland aangetroffen.

Vaccin tegen de mutaties

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en vaccinproducenten onderzoeken op dit moment of de bestaande coronavaccins ook tegen deze Braziliaanse coronamutatie werken. Dat onderzoek loopt ook nog voor de Zuid-Afrikaanse variant. Beide mutaties hebben mogelijk invloed op de efficiëntie van de immuunreactie, legt viroloog Chantal Reuksen van het RIVM aan NOS uit. Hierdoor kan het zijn dat het huidige coronavaccin niet even goed werkt voor de nieuwe mutaties.

Lees ook: Wat weten we tot nu toe over de Britse coronamutatie (en wat nog niet)?

Japanse variant

Ook wordt gesproken over een Japanse variant van het coronavirus. Aan NOS legt onderzoeker Reina Sikkema uit dat dit eigenlijk geen Japanse coronamutatie is, maar een tweede Braziliaanse variant. Dat deze Japans wordt genoemd komt omdat ‘ie in Japan werd ontdekt en daar aan het toenemen is. Ook deze 'Japanse' coronamutatie lijkt net als Zuid-Afrikaanse en Britse variant besmettelijker te zijn.

Extra maatregelen

Om een verspreiding van de Braziliaanse coronamutatie tegen te gaan geldt in het Verenigd Koninkrijk al een inreisverbod voor heel Zuid-Amerika. In Amazonas geldt voorlopig een avondklok van 19.00 uur tot 06.00 uur om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Op dit moment gelden in Nederland nog geen extra maatregelen tegen de Braziliaanse mutatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws, NOS, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden