null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wetenschappelijk bewezen: vogels hebben een eigen persoonlijkheid

Nu het voorjaar is aangebroken, laten allerlei soorten vogels zich weer zien. Kijk jij ook graag naar alle rondfladderende beestjes in de tuin? Probeer dan eens te ontdekken of je bepaalde karaktertrekken bij ze herkent.

Want net als mensen blijken vogels een eigen persoonlijkheid te hebben. Dat blijkt uit verschillende internationale onderzoeken.

Waaghalzen en afwachters

Zo hebben Schotse wetenschappers aangetoond dat er twee typen persoonlijkheden bestaan bij groenvinken. De onderzoekers van de Universiteit van Glasgow bestudeerden voor hun studie 22 groenvinken in een kooi. In de voerbak van de vogels hadden de wetenschappers felgekleurde objecten gestopt. Vervolgens keken ze hoe de verschillende beestjes reageerden. Een paar waaghalzen waren er als de kippen bij, terwijl andere groenvinken juist een afwachtende houding aannamen. De onderzoekers concludeerden daarbij dat de afwachtende vogeltjes meer stress ervaren dan hun assertieve soortgenoten.

Overmoedige mezen

Een soortgelijke Nederlands studie leidde tot dezelfde conclusie. Onderzoeker Kees van Oers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bestudeerde twintig jaar lang het gedrag van koolmezen, een vogelsoort die in Nederland veel voorkomt. Volgens hem is er bij deze vogels ook sprake van type persoonlijkheden: de trage en de snelle koolmees. Allebei zijn ze nieuwsgierig en onderzoekend, maar de trage mees neemt minder risico. De overmoedige mezen zullen daardoor minder snel ondervoed raken, ze zijn immers sneller in het vinden van voedsel. Maar ze lopen door hun onoplettendheid ook meer kans op gevaar. Of een koolmees traag of snel is, is volgens Van Oers terug te zien in zijn hormoonhuishouding. Snelle vogeltjes maken een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon dopamine aan.

Fluiten naar de buren

Koolmezen hebben niet alleen verschillende persoonlijkheden, de vogels zijn ook in staat elkaars karaktertrekken te herkennen. “Koolmezen kennen de persoonlijkheid van hun buren, die halen ze uit het luisteren naar hun gezang,” zegt NIOO-onderzoeker Marc Naguib. Ze blijken elkaar daarvoor dus niet eens te hoeven ontmoeten. “Via de zang bestaat er tussen vogels een heel communicatienetwerk in het bos. De voorzichtige koolmees zingt langzamer en van verder weg, de overmoedige sneller en langer. Maar de voorzichtige mees heeft dan wel meer liedjes op zijn repertoire.”

Bronnen| Journal of Experimental Biology, scientias.nl, Vroege vogels

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden