null Beeld

Weten of je het ‘dementie-gen’ hebt?

Jakkes. Mensen met een bepaald 'dementie-gen' hebben meer kans om later de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Wat kunnen we hiermee en hoe weet je of je dit gen hebt?

Het gaat om een erfelijke variant van het zogeheten ApoE4 gen. Bij ongeveer veertien procent van de alzheimerpatiënten komt dit voor, zo lezen we op de website van Alzheimer Nederland.

Heb jij het dementie-gen?

Maar is het handig om nu al te weten of je dit erfelijke gen hebt? "Nee," zegt Dinant Bekkenkamp, medewerker wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland. Volgens hem vragen artsen in Nederland de test daarom ook nooit aan. "Je hebt er namelijk weinig aan om het te weten," vult hij aan. "Er is geen medicijn tegen dementie, en je kunt ook géén alzheimer krijgen als je dit gen hebt. Dan heb je je dus een leven lang voor niets zorgen gemaakt."

Alleen bij dementie die op jonge leeftijd begint, hebben familieleden soms een grote kans om de ziekte ook te krijgen, aldus Bekkenkamp. Tegenwoordig is dat soms te bepalen met genetisch onderzoek.

Vooral interessant voor geneesmiddelenonderzoek

Dat sommige alzheimerpatiënten zo'n gen hebben en anderen niet, is vooral belangrijk voor geneesmiddelenonderzoek. Zo wordt momenteel onderzocht of mensen met het gen een andere behandeling nodig hebben dan patiënten zonder ApoE4.

'Gezond gedrag kan dementie uitstellen'

Niet alleen genen bepalen of je later dement wordt of niet. Zo speelt ook gezond gedrag een rol, aldus de onderzoeker. "Hoe later dementie in de familie voorkomt, hoe meer invloed dit waarschijnlijk heeft. Door goed te zorgen voor je hart en ook je hersenen uit te dagen, kan dementie worden uitgesteld," aldus Bekkenkamp. "Daarbij is het nooit te laat om te beginnen. Zelf op hogere leeftijd heeft bijvoorbeeld stoppen met roken zin."

Meer over dementie

Nieuw bewijs: vis verkleint de kans op dementie

Video: alzheimerpatiënt herkent haar dochter

Is alzheimer te behandelen?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden