null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Werkt een sjaal ook als een soort mondkapje? Dit zeggen experts erover

Vanaf 1 juni is het verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Doe je dit niet, dan kun je het verzoek krijgen om het openbaar vervoer te verlaten en/of krijg je een boete uitgedeeld. Maar mag je nu ook in plaats van een mondkapje een sjaal om je mond doen, zoals dat in sommige landen wel mag?

Wij leggen je hier uit hoe het nu precies zit met de bescherming van de mondkapjes.

Wat voor mondkapje hoor je te dragen?

Een mondkapje draag je niet eens zozeer om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen niet ziek te maken. In het ov hoor je vanaf 1 juni een ‘niet-medisch mondkapje’ te dragen. Een medisch mondkapje zijn alle maskers met een CE-markering: een markering die aangeeft dat er een bepaald filter aanwezig is. Beschermingsmaskers verschillen namelijk in de mate van filtratie, dit wordt uitgedrukt in Filtering Facepiece Particle (FFP). Het beste masker laat 0,1 procent van de virusdeeltjes door. Al deze FFP-maskers zijn gecertificeerd en moeten beschikbaar blijven voor de zorg. Het is dus niet de bedoeling dat je een medisch mondkapje draagt. Eigenlijk kun je dus stellen dat elk mondmasker goed is, als het maar geen medisch mondkapje is.

Lees ook: déze twee stoffen kun je het best gebruiken om zelf een mondkapje te maken

Is een sjaal voor je mond ook voldoende?

Nu vraag je je misschien af of een sjaal voor je mond dan ook voldoende is. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel niet. Er is namelijk onderzocht hoeveel virusdeeltjes er door een DIY-masker kunnen gaan, en bij het griepvirus influenza is dat zo’n veertig tot tachtig procent. Hieruit kun je eigenlijk al concluderen dat een sjaal al helemaal niet goed uit zo’n test zou komen.

Van Dissel adviseert dan ook om je mondkapje niet te vervangen voor een sjaal: “In sommige landen adviseren ze om een sjaal om te doen. Daar ben ik geen voorstander van. Je kunt er soms gewoon doorheen kijken”, aldus van Dissel. Ov-bedrijven willen dit overigens ook niet: zij noemen sjaals of soortgelijke mondbedekkingen ‘niet afdoende’.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden