null Beeld

Werkt aspirine tegen het coronavirus? Dít zegt nieuw onderzoek

Het coronavirus heerst nu al maanden over de hele wereld. Hoewel we het virus nog niet onder de duim hebben, wordt er wel steeds meer over duidelijk. Zo blijkt nu uit een nieuw onderzoek dat aspirine mogelijk helpt tegen een ernstig verloop van het coronavirus. Hebben we de oplossing daarmee in handen?  

Aspirine zou zelfs de kans op overlijden bij coronapatiënten verkleinen.

Aspirine tegen het coronavirus

In het voorjaar gingen er al berichten op social media rond dat aspirine tegen het coronavirus zou werken. Dat kwam voornamelijk door een artikel van een arts in een Italiaanse krant. Daarbij zou uit een autopsie zijn geconcludeerd dat ernstig zieke coronapatiënten niet door longproblemen, maar door trombose kwamen te overlijden.

Vervolgens zou een Mexicaanse familie het wondermiddel tegen het coronavirus hebben ontdekt: drie aspirines, honing en een beetje citroensap. Maar tot dusver was er nog geen onderzoek gedaan dat aspirine echt zou kunnen helpen. Stans van Egmond, directeur van de Trombosestichting, legde in die periode al aan NU.nl uit dat het langdurig innemen van een hoge dosis aspirine veel risico met zich meebrengt. Zo kun je hier bijvoorbeeld interne bloedingen van krijgen.

Nieuwe resultaten

Inmiddels zijn we maanden verder en weten we meer over het coronavirus en het ziektebeeld van coronapatiënten. Uit onderzoek van de universiteit van Maryland blijkt nu dat aspirine wel degelijk effect heeft op het verloop van het coronavirus. Ernstig zieke coronapatiënten bleken door een dagelijkse lage dosis aspirine minder kans te lopen op complicaties en overlijden dan de patiënten die geen aspirine slikten. Uit het onderzoek bleek dat zeker 40 procent hierdoor minder kans had om aan de beademingsapparatuur te moeten of op de intensive care te belanden.

Lees ook:

Waarom zelfs een ‘simpel’ aspirientje soms kan leiden tot een pijnstillerverslaving

Goedkoop middel

Het is dus voorzichtig hoopvol nieuws dat we met aspirine al een goedkoop coronamedicijn in handen hebben. Volgens onderzoek Michael Mazzeffi heeft het vooral met de bloed verdunnende werking van aspirine te maken. Maar let op: dat betekent niet dat je nu preventief elke dag aspirine moet gaan slikken, of als je positief getest bent alvast een voorraad moet inslaan. Het blijft namelijk gevaarlijk om veel aspirine te slikken. Doe dit dus nooit zomaar, maar overleg eerst met je arts of dit voor jou verstandig en veilig is, of dat je bijvoorbeeld een ander dosis moet slikken of eerst moet stoppen met andere medicatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Welingelichte kringen, Science Daily, NU.nl

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden