null Beeld

Werklozen voelen zich vaak ongezonder dan mensen met een baan

Mensen die niet werken blijken zich een stuk ongezonder te voelen dan mensen met een baan. Negentig procent van de werkzame personen geeft zijn eigen gezondheid een ‘goed’ of ‘uitstekend’, terwijl maar 76 procent van de werklozen dat antwoord geeft.

Dat blijkt uit een langlopend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderzoek liep van 2007 tot 2017, en in die tijd werden gegevens van 112.000 personen verzameld.

Zelf beoordelen

De ondervraagden beoordeelden zelf hun gezondheid op verschillende momenten in de onderzoeksperiode van tien jaar lang. Ze konden kiezen uit ‘slecht’, ‘gemiddeld’, ‘goed’, ‘heel goed’ en ‘uitstekend’. Zij met een betaalde baan plaatsen zichzelf hoger op deze schaal dan mensen zonder baan. Wat erg opvallend is, is dat er in groep van niet-werkenden vaak het antwoord gegeven wordt dat de gezondheid ‘slecht’ of ‘uitstekend’ is. Beide komen bij de werkzame personen minder voor. Het lijkt er dus op dat werklozen hun gezondheid vaker met uitersten beoordelen.

Lees ook: Zo vertelt je lichaam dat het tijd is voor een andere baan

Verslechtering

Personen zonder werk ervaren ook vaker een achteruitgang in gezondheid dan mensen met een baan. Van de niet-werkenden die aan het begin van het onderzoek hun gezondheid als ‘heel goed’ of ‘uitstekend’ bestempelden, liet ruim 60 procent een verslechtering zien. Bij de werkenden lag dit getal vijf procent lager.

Eerder een baan bij gezondheid

De ervaring van hun eigen gezondheid, blijkt ook veel invloed te hebben op de kans op een baan. Mensen die zich gezonder voelen, vinden vaker een baan. Zo vond ruim 40 procent van de werklozen die zich 'uitstekend' voelde tijdens het onderzoek een baan, maar slechts zeven procent van hen die de gezondheid als 'slecht' bestempelden. Er zijn natuurlijk nog meer kenmerken die hiermee samenhangen, zoals geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Ook als het CBS deze in overweging neemt blijkt dat gezondheid zeker samenhangt met het vinden of verliezen van een baan. Andersom merksen zij ook dat het hebben of niet hebben van werk samenhangt met veranderingen in de ervaren gezondheid.

Flexwerken niet ongezonder

Steeds minder mensen hebben een vaste baan en er zijn daarom steeds meer flexwerkers, die over het algemeen meer onzekerheid ervaren. Toch komt uit het onderzoek van het CBS naar voren, dat mensen met een flexibel contract niet ongezonder zijn dan zij met een vaste baan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CBS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden