null Beeld Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance
Beeld Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance

Werken voor Willem-Alexander en Máxima? Déze vacatures staan momenteel open

Werken voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima, lijkt jou dat wat? Wie weet is dit je kans; er staan momenteel twee vacatures open.

Met 'humor' en 'empathie' als opvallende vereisten.

Werken voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Het zal hoe dan ook goed op je cv staan, werken voor onze koning en koningin. Maar je moet de vacatures van het koningshuis maar net tegenkomen. Die worden namelijk een beetje verstopt op websites en in lokale krantjes, weet royaltyjournalist Sam Hoevenaar te vertellen op LINDA.nl: "Omdat ze hopen dat men puur voor de functie solliciteert en weinig interesse in het koninklijke aspect heeft. Een wat nieuwsgierige burger die rondwandelt in het paleis, dat moeten ze echt niet hebben."

Tuinier en hoofdarchivaris

Op dit moment is het koningshuis in elk geval specifiek op zoek naar een tuinier en hoofdarchivaris. Als tuinier van de royals onderhoud je de tuin en het park van paleis Huis ten Bosch. Je hebt kennis van (het bloeien van) bomen en planten, zoals wanneer je iets het best kunt zaaien, planten, stekken en snoeien. Ook heb je verschillende snoeimethoden onder de knie. En kan het tuinwerk een dag niet doorgaan door bijvoorbeeld vorst of storm? Dan wordt wel verwacht dat je zo flexibel bent om een andere dag verder te werken.

Voor de functie van hoofdarchivaris van Koninklijke Verzamelingen wordt een flinke theoretische kennis verwacht. Zo moet je bijvoorbeeld veel weten over de (koninklijke) geschiedenis en archiefvorming, -beheer en -beschikbaarstelling. Jij bent dan tenslotte het brein achter de bibliotheek van het koningshuis.

Humor en empathie

Naast alle kennis en technieken, stellen Willem-Alexander en Máxima nog twee belangrijke eisen bij deze functies: je moet humor en empathie hebben. "Het koningspaar stelt die eis vaker voor personeel, want ze houden wel van wat gezelligheid", legt Hoevenaar uit. Bovendien is discretie natuurlijk ook belangrijk. Alles wat je ziet of hoort van het koninklijke gezin, moet je voor je houden.

Lees ook:

Zien: koningin Máxima schrikt als dít gebeurt tijdens Zoom-meeting

Salaris

Wat je terug kunt verwachten? Als je voor het koningspaar werkt, kun je een marktconform salaris verwachten. Voor de tuinier betreft het een functie voor dertig uur in de week, waar je een maximumloon van 2242 euro per maand ontvangt - afhankelijk van je opleiding en ervaring. Ook het salaris van de hoofdarchivaris hangt van opleiding en ervaring af. Het betreft in elk geval een functie voor minimaal 24 en maximaal 36 uur per week.

Ter vergelijking: de hofdames van Willem-Alexander en Máxima verdienen helemaal geen salaris. Het is een erefunctie, waarbij ze alleen onkosten kunnen declareren. En dat terwijl ze toch een belangrijke rol spelen in de voorbereiding van het koningspaar op evenementen. Dan zit je als tuinier of hoofdarchivaris van het koningshuis dus bést gebakken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | LINDA.nl, LinkedIn, koninklijkeverzamelingen.nl

Beeld | ANP

Faye HeijnisHollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden