null Beeld

Wereldmeisjesdag: ‘Van alle ondervoede mensen is 60 procent vrouw’

Vandaag op de zevende Wereldmeisjesdag nemen meiden en jonge vrouwen voor één dag de macht over in de politiek, sport, media en het bedrijfsleven. Kinderhulporganisatie Plan International wil hiermee aandacht vragen voor de ongelijke positie van meiden en vrouwen wereldwijd.

Meisjes uit meer dan zeventig landen zijn bijvoorbeeld heel even vice-president van Oeganda of baas van Ethiopian Airlines. In Nederland worden de rollen van voorzitter van de Eerste Kamer, minister van Defensie en Kinderombudsman tijdelijk overgenomen. Met deze zogeheten Girl Takeovers wil Plan Nederland 'laten zien dat echte verandering voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd pas mogelijk is wanneer zij net zo gewaardeerd en gerespecteerd worden als jongens', zo zegt Monique van ’t Hek, directeur Plan International Nederland.

Feiten

Dagelijks worden er miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld. Hoe slecht het gesteld is laten deze feiten zien:

1. In ontwikkelingslanden is één op de drie vrouwen als kind getrouwd

Het komt nog steeds te vaak voor dat meisjes op minderjarige leeftijd uitgehuwelijkt worden. Dit is niet alleen emotioneel beschadigend, ook hun gezondheid loopt gevaar. De kinderen krijgen baby’s terwijl hun lichaam hier helemaal niet klaar voor is. Tienerzwangerschappen zijn doodsoorzaak nummer één bij meisjes.

2. Wereldwijd ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden

De besnijdenis bij vrouwen is een culturele ingreep in bepaalde delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De ingreep wordt vaak uitgeoefend wanneer het slachtoffer tussen de 0 en 18 jaar is. De slachtoffers worstelen levenslang met de fysieke en emotionele gevolgen van de ingreep. In veel landen is de meerderheid van de vrouwelijke bevolking besneden, In Somalië is dat maar liefst 80 tot 90 procent van de vrouwen. Hoewel meisjesbesnijdenis in Nederland verboden is, lopen ieder jaar 40 tot 50 meisjes het risico besneden te worden.

3. Wereldwijd één op de drie vrouwen geen toegang tot veilige wc

Het gebrek aan een veilige, schone wc voor meisjes en vrouwen brengt hen wereldwijd in onveilige situaties. Met name de 526 miljoen die helemaal geen toegang hebben tot een toilet. Zij moeten buiten hun behoefte doen en lopen zo de kans op ziekten, intimidatie en fysiek geweld.

4. Onderwijs voor meisjes bevordert de afname van kindersterfte met 49 procent

Niets werkt zo effectief tegen kindersterfte als het onderwijzen van meisjes. Zo verdienen ze later meer geld, zijn zelfstandiger, zijn beter geïnformeerd over ziektes en maken beter gebruik van medische hulp. In de afgelopen jaren zijn er 25 miljoen kindhuwelijken voorkomen. Dit doordat meisjes naar school gaan en overheden steeds meer investeren in meisjes.

5. Van alle ondervoede mensen is 60 procent vrouw

In veel landen mogen vrouwen en meisjes pas eten nádat hun mannelijke familieleden zijn uitgegeten. Deze vorm van discriminatie kan chronische ondervoeding en een slechte gezondheid veroorzaken.

Bronnen | marieclaire.nl, Plan Nederland, panorama.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden