null Beeld

Wereld Toilet Dag: 2,5 miljard mensen beschikken niet over een toilet

Het is vandaag Wereld Toilet Dag.  Deze dag – die wordt gesteund door de Verenigde Naties – is helaas hard nodig. Jaarlijks sterven er 800.000 jonge kinderen aan diarree, omdat er op de wereld 2,5 miljard mensen niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. 800.000 kinderen. Dat betekent 2.200 kinderen, oftewel 70 volle schoolklassen per dag.

Wat voor ons heel normaal is – altijd een schoon toilet binnen handbereik – is voor heel veel mensen in de wereld allesbehalve normaal. En wie geen toegang heeft tot een schoon toilet en voorzieningen om zijn handen te wassen, loopt grote gezondheidsrisico’s.

'Met schoon drinkwater, zeep, toiletten en een beetje basisinformatie zijn deze kinderen simpel te redden. Voor ons is diarree een vervelende aandoening. Maar als je niet beschikt over de juiste sanitaire voorzieningen kan het dodelijk zijn. Mede door de grote besmettelijkheid is het in de Sahara en Zuid-Azië zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van vijf jaar en jonger,' zo is te lezen op de website wereldtoiletdag.nl.

#toiletselfie

Ontwikkelingsorganisatie Simavi zet zich wereldwijd in voor een goede gezondheid. "Alleen als je gezond bent, kun je voor je gezin zorgen en de armoedespiraal doorbreken. Een goede gezondheid is dus de basis van alles. Wij zorgen ervoor dat kwetsbare mensen, vooral meisjes en vrouwen, in arme en minder welvarende landen in staat zijn een gezond leven te leiden," legt de organisatie uit.

Om aandacht te vragen voor deze sanitaire ramp is de organisatie de #toiletselfie-campagne begonnen. "Iedereen kan ongegeneerd zijn of haar #toiletselfie posten om bewustwording te genereren over dit grote probleem."

Simavi roept in het kader van 'doe mee voor een schone plee' iedereen op om een #toiletselfie te plaatsen. "Iedereen ter wereld verdient een gezond leven," aldus de organisatie.

Toiletten in Afrika en Azië

De opbrengst van de campagne wordt besteed aan projecten voor toegang tot (schone) toiletten in Afrika en Azië. Samen met lokale partners brengt Simavi partijen bij elkaar en stimuleert lokale gemeenschappen zelf hun toiletblokken en wasbakken te bouwen. De ontwikkelingsorganisatie geeft voorlichting over hygiëne en leidt dorpsbewoners op tot onderhoudsmonteur.

Bronnen | wereldtoiletdag.nl en simavi.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Beauty-expert Carmen Zomers deelt een mooi en makkelijk trucje om lippenstift aan te brengen. Bekijk de video en zie hoe jij je lippen eenvoudig kunt omlijnen, zonder uit te schieten.

(Kun je de video niet zien? Bekijk ’m dan

)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden