null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Welk lekkers halen BN’ers eigenlijk in huis voor Sint-Maarten?

Sint-Maarten: dé dag waarop kinderen het ideale excuus hebben om veel te snoepen! En dus ook de dag waarop wij allemaal een flinke voorraad lekkers in huis hebben om ieder kind blij te maken. Natuurlijk wordt er bij onze BN'ers ook aangebeld. Wat geven zij met Sint-Maarten? CookLoveShare vroeg het een paar BN'ers. 

We hebben meteen een leuke tip voor je. Zo maak je een sfeerlicht van een pompoen. Leuk voor bij de voordeur!

Zo pakken onze BN'ers het aan

Thomas Berge

"Ik heb nog nooit iemand aan de deur gehad voor Sint-Maarten, maar wie weet dit jaar in Vinkeveen. Ik ga in elk geval een dikke, vette bak met snoepgoed halen. Alles wat slecht is en bomvol suiker zit, gooi ik erin. Kinderen krijgen in deze tijd constant ingepeperd dat alles gezond en biologisch moet. Dat is een goede ontwikkeling, wij doen dat ook met ons zoontje Jack, maar één keer per jaar moet je gewoon all the way gaan. Maak daar trouwens maar twee keer van: met Sinterklaas mogen ze ook los.”

Natasja Froger

"Het grappige is dat er bij ons in de straat niet zo heel veel kinderen aanbellen met een lampionnetje en een liedje. Voor de zekerheid haal ik wel van alles in huis. Ik heb, en dat klinkt heel truttig, altijd mandarijnen en fruit liggen. Ik weet namelijk dat er ook kinderen zijn met een allergie of ziekte, waardoor ze niet zomaar alles kunnen eten. Daarnaast heb ik een heel breed scala aan lekkernijen paraat: kleine ontbijtkoekjes, Evergreens, Smarties."

Nance Coolen

"Als ze bij mij langskomen, krijgen ze gewoon snoep: een lolly, winegums, chocolade. Ik ga dan niet ineens de health freak uithangen. Ik let echt wel op voeding. Niet alleen omdat ik de ziekte van Crohn heb, dat is een darmaandoening, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn zoon Robin verantwoord eet. Maar een kind is een kind en het moet wel leuk blijven. Sint-Maarten is niet alleen aanbellen en een liedje zingen, maar draait ook om snoep, dus kom maar op met de zoetigheid."

Jasmine Sendar

"Ik ben heel erg van de makkelijke, dus ik sla een lading snoep in en klaar. Ik kies wel voor verpakte snoepjes, zoals lolly’s, mini-fruittella’s en chocolaatjes, want ik vind het niet hygiënisch als iedereen maar in zo’n bak graait. Respect voor alle moeders die uitpakken met zelfgebakken koekjes, muffins en snoepthema’s, maar ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen. Ik kom uit Dordrecht en ben niet opgegroeid met Sint-Maarten. Dus ik snapte er niets van, de eerste keer in Amsterdam. Ik dacht: wat doen die zingende kinderen voor mijn deur? Is dit een soort aftreksel van Halloween? Maar ik vind het wel supercute, dus ik doe altijd de deur open. Tenminste, als ik de bel hoor, want die is niet helemaal oké."

Britt Dekker

"Ik ga het liefst helemaal los met heel veel suiker en lekker slechte dingen. Daar maak je een kind echt blij mee. Mijn lievelingssnoep? Zure matten, old school zoute rijen en schuimbanaantjes. Maar ik deel met Sint-Maarten liever voorverpakte snoepjes uit, zoals mini-Bounty’s en -Snickers. Anders is het ranzig. Mijn moeder zei vroeger altijd: 'Je weet nooit wat de buren ermee hebben gedaan.' Dit jaar ga ik misschien wel voor chocolade-Sinterklazen. Waar ik vroeger echt een hekel aan had, waren mensen die met een mandarijn aan kwamen zetten. Die legde ik dan gewoon terug in de tuin. Sint-Maarten draait erom dat je snoep voor de komende zes maanden verzamelt, en elke dag wat mag pakken van je ouders. Gezond eten is belangrijk, maar niet met Sint-Maarten. Geen kind gaat de straat op om een appel te halen bij de buurman."

Ans Markus

"Vaste prik hier zijn pepernoten, schuimpjes en mandarijnen. Ik heb een grote schaal staan, waar ze zelf iets van mogen pakken. Er zijn hier niet zo heel veel kinderen, maar ze komen in groepjes of met hun ouders. Misschien maak ik me er wel een beetje makkelijk vanaf, maar dit is bij ons traditie, en volgens mij vinden ze het eigenlijk nog leuker om een compliment over hun zang te krijgen dan een snoepje. Zelf ben ik heel bewust bezig met eten, dus eigenlijk ben ik geen voorstander van al dat gesnoep. Maar kinderen blijven toch kinderen."

Holly Brood

"Tot nu toe ben ik altijd bij mama (Xandra Brood, red.) met Sint-Maarten. Ze verzint elk jaar wat anders, maar met Mars-, Snickers-, Twix- en Milkyway-mini’s scoor je altijd. Mijn moeder is niet iemand die je met mandarijnen afscheept. Dat vind ik ook altijd een beetje triest. Ik werd altijd megakwaad als ik daarmee werd afgescheept. Doei, fruit heb ik thuis ook in de schaal liggen. Op zich zou ik het wel leuk vinden om een keer iets bijzonders uit te delen. Met mijn vriend Soy Kroon heb ik onlangs Frozen-cakejes gebakken terwijl ik luidkeels Let it go zong. Dat zou natuurlijk te gek zijn om uit te delen, maar ik ben bang dat die al op zijn voordat het eerste kindje aan de deur staat met een lampion."

Wat haal jij allemaal in huis dit jaar?

Bron: cookloveshare.nl

Bekijk ook:

Dit wil je misschien ook lezen:

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden