null Beeld

Wel of geen versoepelingen met kerst? Dít is het laatste nieuws

Over de regels die tijdens kerst en oud en nieuw gelden, krijgen we tijdens de persconferentie van aankomende dinsdag waarschijnlijk meer duidelijkheid. Het ziet er helaas niet heel hoopvol uit: zowel Mark Rutte als viroloog en OMT-lid Menno de Jong laten de afgelopen dagen namelijk weten dat de kans op versoepelingen klein is.

En mochten er wel versoepelingen met kerst komen, dan gaat het waarschijnlijk om heel kleine aanpassingen.

Sombere Rutte

Premier Rutte liet vlak voor het weekend al weten dat mensen niet te veel moeten verwachten van versoepelingen rondom de feestdagen. “Het ziet er op dit moment gewoon niet goed uit. Bij deze hoge besmettingsaantallen begrijpen mensen heel goed dat er heel weinig kan”, zo liet hij weten na de ministerraad. De besmettingscijfers schommelen nog steeds dagelijks en afgelopen vrijdag was er zelfs een lichte stijging in het aantal nieuwe besmettingen met 300, tot bijna 6000. Rutte is dan ook somber gestemd: “We hadden rond 10 december op een ander niveau willen zitten, van ongeveer 3000 nieuwe besmettingen per dag.” Dat zou leiden tot minder opnames in ziekenhuizen en op de intensive care.

Lees ook:

Kerst klein vieren? 5x waarom dat misschien zelfs leuker is

Wel of geen versoepelingen met kerst?

Ook viroloog en OMT-lid Menno de Jong ziet het somber in. Nu het virus nog zo wijdverspreid is, is het volgens hem beter om eigenlijk helemaal niet met versoepelingen rond de kerst te komen. “Als je puur vanuit de virusdruk en de bestrijding van het virus kijkt, dan kun je beter niks doen. Maar de politiek speelt ook mee en die maakt afwegingen, dus we zullen zien wat er gebeurt.”

Het feit dat het alleen maar kouder gaat worden, helpt volgens De Jong ook niet mee. “Virussen verspreiden zich dan over het algemeen makkelijker. Met dit aantal besmettingen en de geringe daling wordt het wel steeds moeilijker om te denken: laten we lekker gaan versoepelen rond de kerst en oud en nieuw.” De Jong kan zich wel voorstellen dat het kerstdiner met iets meer eigen familie gevierd kan worden, maar blijft wel benadrukken dat het een risico blijft. “Bij elke samenkomst van mensen heb je kans op verspreiding van het virus.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland, De Limburger

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 52 ligt nu in de winkel! Met deze week: 21 pagina's feestrecepten, hoe corona in één klap mijn leven veranderde, kerstvoorpret, winteruitjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden