null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wel of geen strengere maatregelen tijdens kerst? Dit zegt Rutte hierover

Het gaat niet goed met de besmettingsaantallen. Dat betekent helaas dat er geen versoepelingen rond Kerstmis mogelijk zijn. Maar daar blijft het niet bij: als de cijfers blijven stijgen zijn er mogelijk zelfs zwaardere maatregelen nodig. Of dat ook tijdens kerst zou gelden of dat die strengere maatregelen voor de feestdagen worden ontzien, daar deed premier Rutte in het coronadebat uitspraak over.

Kerst zal volgens premier Rutte dit jaar sober gevierd moeten worden.

Geen strengere maatregelen tijdens kerst

Tijdens de persconferentie op dinsdagavond 8 december werd nog gesproken over mogelijk extra strenge maatregelen tijdens kerst als de cijfers niet de goede kant op gaan. Maar inmiddels heeft premier Mark Rutte in het coronadebat in de Tweede Kamer woensdag benadrukt dat als er een verzwaring van de coronaregels nodig is, kerst zal worden ontzien. Dat betekent wel dat we er van uit kunnen gaan dat we de feestdagen definitief in kleine groepen van maximaal drie gasten op één dag zullen moeten vieren. Daarnaast blijft ook de horeca gesloten tijdens de kerst en oud en nieuw.

Extra regels

De komende dagen zal het kabinet de besmettingsaantallen heel nauwkeurig monitoren. Als er daaruit blijkt dat er strengere maatregelen nodig zijn, dan zullen deze waarschijnlijk tijdens de persconferentie op 22 december worden aangekondigd. Over wat voor maatregelen het precies gaat, wil Rutte niet uitwijden. Maar het zou daarbij bijvoorbeeld kunnen gaan om maatregelen rondom niet-essentiële retail en onderwijs. “Dat zijn hele moeilijke vraagstukken, met vergaande economische gevolgen”, aldus de premier.

Lees ook: Kerst klein vieren? 5x waarom dat misschien zelfs leuker is

Drukte rondom kerstinkopen voorkomen

Tijdens het coronadebat zijn ook kritische vragen gesteld rondom de drukte in winkelstraten, vooral op Black Friday. Om te voorkomen dat dit in aanloop naar de feestdagen voor de kerstinkopen opnieuw gebeurt, gaan ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Eric Wiebes van Economische Zaken de komende tijd met ondernemers het gesprek aan. Volgens premier Rutte is het uiteindelijk wel aan de burgemeesters om in te grijpen bij drukte in de winkelstraten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Welingelichte Kringen, Hart van Nederland, NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden