null Beeld

Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen? Check dan déze stemwijzers

Op 17 maart is het weer tijd voor de Tweede Kamerverkiezing. Heb jij nog geen idee op welke partij je gaat stemmen? Geen zorgen: er zijn tegenwoordig genoeg stemwijzers die je kunt invullen om een idee te krijgen over welke partij het beste bij je past.

Wij hebben de bekendste stemwijzers voor je op een rij gezet.

De StemWijzer

Eén van de bekendste stemwijzers, is de StemWijzer van ProDemos. De StemWijzer gaat over wat partijen beloven in verkiezingstijd. Je kunt hierbij jouw standpunten vergelijken met die van de partijen.

De Partijenwijzer

Met deze stemwijzer kun je op basis van twaalf thema’s er achter komen welke politieke partij(en) het beste bij je ideeën passen.

Lees ook: Zó kun jij zorgen voor meer vrouwen in de Tweede Kamer

Kieskompas

Het Kieskompas wordt ook wel de meest betrouwbare stemhulp van Nederland genoemd. Deze website maakt verkiezingen inzichtelijk, laat zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan.

De Burgeragenda

Hoe wil jij dat Nederland eruit ziet? Met de Burgeragenda ontdek je in zeven minuten welke oplossingen voor Nederland je voor je ziet en welke partij dus je stem verdient.

Stemchecker Volkskrant

Vind jij het belangrijk dat de partij waarop je stemt ook daadwerkelijk z’n beloftes nakomt? Dan is de Stemchecker van de Volkskrant iets voor jou. Deze stemwijzer kijkt namelijk naar wat partijen daadwerkelijk doen (en niet naar wat ze beloven in campagnes).

Slimmer Kiezen

Bij Slimmer Kiezen kun je stemmen op moties die in het verleden zijn behandeld in de Tweede Kamer. Hierbij wordt je stemgedrag vergeleken met het stemgedrag van de partijen uit de Tweede Kamer.

Kieswijzer Algemeen Dagblad (AD)

Net als de Volkskrant heeft het AD ook een eigen stemwijzer. De krant heeft aan de achttien lijsttrekkers dertig verschillende stellingen voorgelegd en jij kunt dan zien met welke mensen jij het vooral eens bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden