null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Weer naar musea, theaters en dierentuinen: kabinet start met toegangstesten

Kun jij niet wachten om weer eens naar een museum te gaan, een dierentuin te bezoeken of om eindelijk weer van een sportgelegenheid gebruik te maken? Dan hebben we goed nieuws. Deze maand start het kabinet een proef met toegangstesten om de samenleving weer meer te kunnen openen.

Van de Keukenhof tot Paradiso: deze testlocaties zijn al bekend.

Proef met toegangstesten

Demissionair minister Hugo de Jong van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet dinsdag weten dat vanaf deze maand een proef start met toegangstesten die hopelijk ‘voorzichtig en verantwoord’ activiteiten weer mogelijk moeten maken. Het gaat om proeven door het hele land bij niet-vergunningplichtige activiteiten op maximaal drie aaneengesloten dagen en een beperkt aantal bezoekers.

Voor de proef moeten bezoekers voordat ze de locatie bezoeken een (gratis) sneltest afnemen. Het liefst zo veel mogelijk binnen 24 uur. Dit kan bij een speciale teststraat van de Stichting Open Nederland. Heb je een negatieve uitslag? Dan krijg je een testbewijs dat je bij de ingang kunt laten zien en mag je naar binnen.

Testlocaties

Aan de proef met toegangstesten doen verschillende musea, dierentuinen, theaters, poppodia en attracties mee. Ook kunnen mensen zich voor geselecteerde sportevenementen en -activiteiten inschrijven, bijvoorbeeld bij sommige voetbalwedstrijden in de Eredivisie. Op de website van de Rijksoverheid staat een volledig overzicht van alle testevenementen inclusief de data waarop er een activiteit plaatsvindt. Zo doen onder andere de volgende locaties mee:

Musea: Spoorwegmuseum, Scheepvaartmuseum, Hermitage, Joods Historisch Museum, Aviodrome, Nederlands Openluchtmuseum, Prinsenhof.

Dierentuin: Artis, Blijdorp, Ouwehands Dierenpark.

Attracties: Avonturenpark Hellendoorn, Madurodam, Madame Tussauds, Keukenhof.

Theaters en concertzalen: Paradiso, Nationale Opera & Ballet, MartiniPlaza, Het Koninklijk Concertgebouw, Theater aan het Vrijthof, TivoliVredenburg, 013.

Daarnaast doen ook allerlei monumenten, sport- en jeugdactiviteiten, speelhallen en casino’s aan de proef mee. Wil je je aanmelden voor een testevent? Dat gaat via de organisatie van het evenement.

Doel van de pilots

Het doel van de proef met toegangstesten is om locaties en activiteiten binnen de cultuur-, sport- en recreatiesector mogelijk eerder te openen. Tijdens de pilots wordt gekeken naar het vertrouwen van bezoekers in de veiligheid, hun ervaring met vooraf testen voor toegang, de ervaring van organisatie op het controleren van een geldig negatief testbewijs, het functioneren van de speciale teststraten en of de ondersteunde ICT en apps werken. De proef draait niet om de sectoren zelf veiliger maken, daarvoor zijn namelijk al corona-protocollen opgesteld.

Lees ook: Een groen of rood scherm: zo werkt de CoronaCheck-app

Coronamaatregelen tijdens de proeven

Vanwege de besmettingsaantallen is op dit moment maar een klein aantal testevenementen mogelijk. Tijdens deze events gelden nog steeds de coronamaatregelen zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden, bij klachten thuisblijven en de avondklok. Het kan zijn dat sommige organisatoren ook werken met mondkapjesplicht en tijdsloten.

Deze proef staat los van de Fieldlab evenementen, daar wordt wel geëxperimenteerd met het loslaten van maatregelen. Daarnaast kun je je niet via de GGD-teststraat voor deze proef laten testen en is een negatieve uitslag van een thuistest ook niet geldig. Dit gaat alleen via de speciale teststraat die voor deze proef is opgezet.

Bron | NU.nl, Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden