null Beeld

We scheiden steeds vaker: bijna 40% van de huwelijken slaagt niet

De cijfers liegen er niet om: bijna 40% van de getrouwde stellen gaat uit elkaar. Het aantal huwelijken dat eindigt in een scheiding is het afgelopen decennium behoorlijk toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), bericht De Telegraaf.

"Als je nu trouwt, is de kans dat je huwelijk niet slaagt bijna veertig procent,” meldt onderzoeker Dick ter Steege van het CBS. In 2005 gingen 32.000 getrouwde stellen uit elkaar. Tien jaar later, in 2015, is dat aantal gestegen naar 34.000 stellen. In 1971 was de kans op een scheiding twaalf procent.

Vrouwen

Vrouwen maken op steeds jongere leeftijd een relatiebreuk of scheiding mee. Van de vrouwen die tussen 1970 en 1975 zijn geboren, heeft bijna dertig procent minstens eenmaal op 35-jarige leeftijd een relatiebreuk meegemaakt. Vaak gaat het om vrouwen die hebben samengewoond.

Tips voor kinderen bij scheiding

Een scheiding heeft een enorme impact. Niet alleen op de voormalige partners, maar zeker ook op de betrokken kinderen. Lees hier een aantal tips.

Tips voor ouders van minderjarige kinderen

  • Benadruk dat de scheiding niet hun schuld is.
  • Vertel ze dat ouders nóóit van hun kinderen kunnen scheiden. En dat ze dat ook nooit zouden willen, omdat ze meer van hen houden dan van wie of wat ook ter wereld. Ouders en kinderen horen echt voor altijd bij elkaar.
  • Zeg duidelijk dat ze nooit hoeven te kiezen wie ze het liefst vinden.
  • Leg uit dat kinderen zich heel boos en verdrietig kunnen voelen door de scheiding. Boos op hun vader, op hun moeder of op de hele wereld. Dat hoort er gewoon een tijdje bij.
  • Vertel ze dat kinderen van gescheiden ouders later ook gewoon politieagent, juf, voetballer of moeder worden. En dat ze dus gewoon kunnen blijven dromen over later.

Tips voor ouders van volwassen kinderen

  • Vertel de kinderen samen over jullie besluit.
  • Accepteer dat ze verdrietig of boos zijn, zich schuldig voelen of juist vol verwijten zitten.
  • Benadruk dat jullie huwelijk ook goede kanten heeft gehad.

Deze tips zijn afkomstig uit het dossier Gelukkig gescheiden? uit Margriet 37-2016. Je kunt editie 37-2016 bestellen via Tijdschrift365.nl of het hele artikel kopen op Blendle. Lees hier meer over de impact van een scheiding op kinderen.

bronnen: De Telegraaf en Margriet

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden