null Beeld

We kunnen er écht niet meer omheen: alcohol veroorzaakt kanker (zo goed als zeker)

Te veel is natuurlijk nooit goed. Maar nieuw onderzoek toont genadeloos aan dat élk alcoholisch drankje, al drink je maar één wijntje of biertje per week, zo goed als zeker de kans op (onder andere) borstkanker vergroot. 

We kunnen er niet meer omheen. Tuurlijk, we weten heus wel dat we niet te veel alcohol moeten drinken. Maar een wijntje op z'n tijd zou toch best goed zijn? Onderzoeker Jenny Connor van de Universiteit van Otago (Nieuw-Zeeland) haalt dat 'gezonde' argument nu onderuit. Ze heeft namelijk 'sterk bewijs' gevonden dat alcohol borstkanker, darmkanker en nog vijf andere typen kanker veroorzaakt.

Soort alcohol maakt niet uit

Wat voor soort alcohol je drinkt, lijkt niet uit te maken: élk wijntje (wit én rood), biertje, cocktail of welke alcoholische versnapering dan ook, beschadigt je cellen en vergroot de kans op een aantal veelvoorkomende vormen van kanker. Hoe minder alcohol je drinkt, hoe kleiner het risico. Maar een 'gezonde' hoeveelheid alcohol lijkt er dus niet te bestaan. Connor verwijst onder andere naar twee recente, grote Amerikaanse studies. Deze toonden aan dat al met één glas alcohol per dag het risico op borstkanker 'aanzienlijk' toeneemt.

Niet alleen borstkanker

De onderzoekster vond een direct verband tussen alcohol en kanker op zeven plekken in het lichaam: in de borst, lever, darm, het strottenhoofd, de slokdarm, de mondkeelholte en het rectum. Vermoedelijk draagt alcohol ook nog bij aan het ontstaan van andere vormen van kanker, aldus Connor. Zo stapelen de bewijzen voor een link tussen drank en alvleesklier-, prostaat- en huidkanker zich intussen ook op.

'Nadelen wegen niet op tegen mogelijke voordelen'

Volgens de onderzoekster bestaat er - mede dankzij de alcoholindustrie - veel verwarring over alcohol. Zo wordt bijvoorbeeld vaak beweerd dat een wijntje op z'n tijd best gezond voor hart- en bloedvaten zou zijn. Maar de mogelijke gezondheidsvoordelen van gematigd alcoholgebruik wegen niet op tegen het vergrote risico op kanker, aldus Connor. 'De industrie heeft echter veel te verliezen als blijkt dat er, wat de kans op kanker betreft, geen veilige hoeveelheid alcohol bestaat,' schrijft ze in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction.

Uit Canadees onderzoek bleek onlangs zelfs dat alcohol waarschijnlijk geen énkel gezondheidsvoordeel heeft.

Bron | NU.NL, STAP

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden