null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat weten we tot nu toe over de Britse coronamutatie (en wat nog niet)?

De gemuteerde variant van het coronavirus die in het Verenigd Koningkrijg ontstond, grijpt flink om zich heen. In onder andere Engeland zorgt het al voor een noodsituatie met volle ziekenhuizen en een torenhoog aantal besmettingen. Tijdens de persconferentie dinsdagavond was duidelijk dat er ook in Nederland grote zorgen zijn om de Britse coronamutatie.

Wat weten we tot nu te over de Britse coronamutatie? We zochten het uit.

Grote zorgen om Britse coronamutatie

Tijdens de persconferentie dinsdagavond maakte premier Rutte duidelijk dat er grote zorgen zijn om de Britse coronamutatie. “De beelden uit Londen en nu ook uit Ierland zijn alarmerend. En dat is nog zwak uitgedrukt”, zei hij. En die zorgen zijn niet verrassend, als je kijkt naar de cijfers in Groot-Brittannië en recentelijk ook Ierland. In sommige Engelse regio’s, waaronder Londen, is momenteel één op de twintig mensen besmet met de nieuwe Britse variant van het virus. In Ierland hebben ze het inmiddels over een R-waarde van boven de twee; ieder besmet persoon steekt dan twee anderen aan.

RIVM-baas Jaap van Dissel vertelde de Tweede Kamer in overleg woensdagochtend dat het verstandig is om de lockdown niet alleen te verlengen, maar ook extra maatregelen te overwegen. Volgens Van Dissel is het vooral belangrijk om het aantal bezoeken dat mensen aan elkaar brengen te verminderen. Dit is volgens hem duidelijk ‘het zwakke punt’ qua besmettingen in Nederland. Maar wat weten we nu precies over die Britse coronamutatie?

Besmettingen in Nederland

De Britse coronamutatie dook voor het eerst op in december 2020 en verspreidde zich vervolgens (mogelijk mede door de feestdagen) snel naar een aantal andere landen. Ook in Nederland is deze variant van het virus inmiddels aangetroffen; hoeveel mensen besmet zijn met de Britse versie wordt nog onderzocht. Als je besmet bent met het coronavirus, dan weet je meestal zelf niet om welke variant het gaat. De standaard PCR-test geeft dat ook niet aan; die test is simpelweg positief of negatief. Er moet daarom specifiek getest worden om te ontdekken welke variant van het virus je hebt. En dat doen ze hier in Nederland nog maar weinig, vooral vergeleken bij Engeland.

In Nederland wordt nu steeds meer getest om te ontdekken om welke virusmutatie het gaat, maar exacte nummers zijn niet bekend. Volgens minister De Jonge is de Britse coronavariant nu verantwoordelijk voor een paar procent van alle besmettingen in Nederland. "Maar de verwachting is dat hij net als in Engeland de overhand zal krijgen", vertelde hij tijdens de persconferentie dinsdagavond. "De vraag is alleen hoe lang dat zal duren. En wie de dramatische beelden en berichten uit Londen op zich in laat werken, weet: het kan heel snel, heel veel erger worden."

Snellere verspreiding

Maar waarom maakt het kabinet zich zo veel zorgen om de Britse coronamutatie? Dat komt omdat deze variant zich sneller lijkt te verspreiden dan de ‘originele’ variant. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemuteerde virus zich wel 70 procent gemakkelijker zou verspreiden dan eerder bekende coronavirussen. Dat de coronamutatie zich makkelijker verspreidt zou komen doordat de nieuwe variant eigenschappen heeft waardoor het zich makkelijker aan cellen bindt.

Ook zou het gemuteerde virus, volgens de eerste resultaten van Brits onderzoek, cellen makkelijker kunnen binnendringen. Dat is echter nog niet zeker, omdat de onderzoeken in een vroeg stadium zijn. Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat mensen ernstiger ziek worden van de nieuwe coronamutatie. Of kinderen meer vatbaar zijn voor de Britse coronamutatie wordt momenteel onderzocht door onder andere het RIVM.

Coronamutatie

Het is niet de eerste keer dat het coronavirus muteert. Een virus verandert voortdurend, vertelde viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) eerder aan NOS. Ze vergelijkt een mutatie met een kopieerfout. "Als zo'n virus je lichaam binnenkomt, gaat het cellen in en zichzelf kopiëren.” Eigenlijk word je dan een soort virusfabriek, of kopieerapparaat. “Er gaat één virus naar binnen, er komen er duizend uit. Dat kopiëren dat gebeurt een beetje slordig, daar worden fouten bij gemaakt en dat zijn mutaties."

Lees ook:

Komt het coronavirus elke winter weer terug, net als de normale griep?

Vaccinaties

Nu de uitrol van de coronavaccinaties net van start gegaan is, is zo’n coronamutatie natuurlijk extra schrikken. Werken de vaccinaties wel tegen de nieuwe variant? De tot nu toe goedgekeurde vaccins, die van Pfizer en Moderna, lijken volgens de eerste resultaten gelukkig ook tegen deze mutatie te werken. Ook de makers van het vaccin van AstraZeneca, dat momenteel gekeurd wordt voor gebruik in Europa, zeggen dat alles erop wijst dat het coronavaccin nog steeds gewoon werkzaam is.

Op langere termijn kan een muterend virus wel betekenen dat de vaccins iets aangepast moeten worden, vertelde viroloog Koopmans. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij de griepprik, waarvoor de vaccinsamenstelling twee keer per jaar wordt bekeken door de WHO.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BBC, NOS, Hart van Nederland, RIVM, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden