null Beeld

Wat moet je doen als je vakantiebestemming ineens code oranje krijgt?

Hoewel je inmiddels weer naar heel wat landen kunt afreizen, zou het zomaar kunnen dat je vakantiebestemming toch ineens weer code oranje krijgt. Alleen voor essentiële reizen zou je volgens de overheid dan naar zo'n gebied mogen vertrekken. Wat kun je in zo’n geval het beste doen?

Is het verstandig om dan alsnog naar het land af te reizen of kun je je vakantie maar beter annuleren? Wij leggen het je hier uit.

Wat is een code oranje?

Wanneer een land zich in een oranje zone bevindt, betekent dit dat er door ernstige veiligheidsrisico’s in het land of gebied er voor reizigers gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen in zo’n geval om alleen naar het gebied af te reizen als het echt noodzakelijk is. Een vakantiereis valt hier niet onder, omdat het natuurlijk niet echt een essentiële reis is. Lissabon en Porto zijn twee steden die onlangs weer op oranje zijn gegaan. De reden hiervoor is dat de verspreiding van het coronavirus daar weer flink is toegenomen. Daardoor vindt de Nederlandse overheid dat het geen veilige vakantiebestemming meer is.

Wat kun je het beste doen?

Heb jij een vakantie naar Lissabon of Porto geboekt? Dan is het volgens Joyce Donat van de Consumentenbond verstandig om contact op te nemen met de reisorganisatie waarmee je hebt geboekt. Wat je in ieder geval níet moet doen, is je reis zelf annuleren. Je hebt dan juridisch gezien namelijk geen recht meer op een vergoeding, wat betekent dat je dus al je geld kwijt bent. “De aanbieder moet zelf annuleren en een vergoeding aanbieden,” zo legt ze aan RTL Nieuws uit.

Lees ook: Dít kun je het beste doen als je op vakantie coronaklachten krijgt

Contact met reisverzekeraar

Heb je zelf een vliegticket en accommodatie hebt geboekt? Dan moet je contact opnemen met de instanties waar je dat gedaan hebt. “Bij accommodaties is het vaak iets makkelijker om annulering te regelen dan bij vervoersorganisaties,” zegt Donat erbij. Kies je ervoor om alsnog naar een oranje gebied af te reizen, dan loop je volgens Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars het risico dat je onverzekerd bent. “Sommige verzekeraars dekken nog wel de zaken die niets met de pandemie te maken hebben, zoals een gestolen camera, maar je moet goed kijken naar de voorwaarden. Neem dus vooral contact op.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 28 ligt in de winkel! En hij staat volledig in het teken van Frankrijk: van de mooiste badplaatsen tot de lekkerste gerechten, en van Frans icoon Simone Signoret tot DIY brocante. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden