null Beeld

Wat je naast kakkerlakken en muizenurine ook aantreft in Nederlandse restaurants

Als gast heb je geen idee wat er zich allemaal in de keuken van een restaurant afspeelt en in sommige gevallen is dat maar beter ook. Inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komen tijdens hun bezoeken aan horecazaken namelijk regelmatig onsmakelijke dingen tegen.

Dat dat soms heel ver kan gaan, blijkt wel uit de rapporten van restaurants die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden.

Pizzaoven vol kakkerlakken

Zo werd een pizzeria in Amsterdam acuut gesloten, nadat inspecteurs er een grote hoeveelheid levende en dode kakkerlakken aantroffen. 'Werkbanken zijn vuil van kakkerlakken: levend, dood en uitwerpselen. Pizzaoven en magnetron zijn vuil van kakkerlakken, levend en dood. Koelkasten en vriezers zijn vuil: oud vuil, dode kakkerlakken en uitwerpselen,' aldus een van de inspecteurs.

Muizenurine

In een Rotterdams restaurant bleek een aantal kruiden niet geschikt voor consumptie. 'Rvs-bakjes met daarin kruiden en specerijen, waaronder paprikapoeder, komijnzaad en gedroogde peterselie, waren ernstig verontreinigd. De bakjes waren afgedekt met een blauwkleurige handdoek. Op de handdoek waren muizenuitwerpselen zichtbaar. In het bakje met komijnzaad was een vochtige plek, vermoedelijk muizenurine, zichtbaar. In de directe omgeving van de bakjes waren tientallen muizenuitwerpselen zichtbaar,' aldus een inspecteur.

Dode ratten

Ook een viswinkel kwam niet door de keuring en moest per direct gesloten worden. Inspecteurs troffen verschillende dode ratten in de zaak aan. 'Op het plafond lagen verschillende rattenkarkassen en honderden rattenuitwerpselen. Onder dat plafond stond een werktafel.' In een Chinees-Japans restaurant kwam er geen bon uit de printer, maar een aantal levende kakkerlakken.

Vieze vaatwasser

Mocht iets heel vies zijn, dan kun je het natuurlijk altijd nog schoonmaken. Helaas is dat bij sommige restaurants niet eens mogelijk, omdat de producten waarmee wordt schoongemaakt soms ook vies zijn. 'De vaatwasmachine in de keuken was aan de binnenzijde verontreinigd met aangekoekt en verslijmd vet en vuil,' aldus de bevindingen van een inspecteur.

Nieuwsgierig of jouw favoriete restaurant wel schoon is? RTL Nieuws heeft een tool waarmee je dat gemakkelijk kunt checken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden