null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat gebeurt er met de vaccins als het vaccineren vanwege de slechte weersomstandigheden niet doorgaat?

Afgelopen zondag sloten test- en priklocaties van de GGD vanwege code rood al de deuren en hoewel die sneeuw er prachtig uitziet, is het nu niet heel veilig om de weg op te gaan. Daarmee rijst ook de vraag: wat gebeurt er met de vaccins als het vaccineren vanwege de slechte weersomstandigheden niet doorgaat?

En wat gebeurt er met jouw vaccinatieafspraak als je te laat of helemaal niet kunt komen vanwege de sneeuw?

Vaccineren met slechte weersomstandigheden

Op dit moment is het de beurt aan zorgmedewerkers en ouderen om zich te laten vaccineren. Dit gebeurt op tientallen GGD-locaties. Maar voor wie in de komende dagen een afspraak heeft staan is dat nog best spannend. Want hoe kom je daar veilig aan als het buiten spekglad is? Een woordvoerster van GGD-GHOR Nederland laat aan RTL Nieuws weten dat als het vaccineren vanwege de slechte weersomstandigheden niet door kan gaan, of als iemand niet durft te komen er gewoon een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Ook houden zij er rekening mee dat mensen door de sneeuw en gladheid te laat zullen komen. Dat is volgens de woordvoerster ook geen probleem. Ook als je twee uur later bent dan je afspraak kan je nog dezelfde dag een vaccinatie krijgen.

Lees ook: Zo ga je het beste met de bijwerkingen van het coronavaccin om

Weggegooide vaccins

Als sommige priklocaties dicht blijven of er bijvoorbeeld een stuk minder mensen dan verwacht naar de afspraak kunnen komen, dan blijven er een hoop vaccins liggen. Gelukkig hoeven die volgens de GGD niet direct de prullenbak in, maar zijn de aangeleverde coronavaccins op de vaccinatielocaties nog vijf dagen houdbaar. Daarnaast wordt er over meerdere dagen gekeken hoeveel vaccins er klaargemaakt moeten worden. Gedurende een dag wordt vervolgens bepaald hoeveel vaccins er worden voorbereid. Als de GGD in de loop van de dag merkt dat er minder mensen komen, worden er dus ook minder vaccins voorbereid voor de dagen daarna. Daarnaast bestelt de GGD dan ook minder vaccins vanuit de opslaglocatie. Op deze manier gaan er dus geen vaccins verloren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden