null Beeld

Wat gaat er veranderen in de zorg dit jaar?

In het Mantelzorg-nummer van Margriet stond een interview met minister Hugo de Jonge, waarin hem werd gevraagd om uitleg te geven over de veranderingen in de zorg dit jaar.

"Er is veel geld extra beschikbaar voor de zorg in 2019", vertelt minister de Jonge. "In totaal zo’n vijf miljard. Daarvan is 1,7 miljard om salarissen te laten stijgen en honderden miljoenen voor de ouderenzorg; alleen al voor de verpleeghuiszorg gaat het om zeshonderd miljoen extra. Daarvan kunnen heel veel nieuwe werknemers worden aangenomen. Voor de verpleeghuiszorg is de verwachting dat er ruim tienduizend extra medewerkers bij komen. Tegelijkertijd is het vinden van deze werknemers de grootste uitdaging waar we in de zorg voor staan. Nu werkt één op de zeven mensen in de zorg. Met de vergrijzing en de groeiende vraag naar zorg in ogenschouw genomen, zou dat op termijn één op de vier moeten worden. Dat is onmogelijk. Daarom moeten we nu kijken hoe we voldoende mensen blijven interesseren voor een baan in de zorg, maar ook hoe we bijvoorbeeld met de inzet van technologie zorgverleners kunnen ondersteunen, zodat zij meer tijd hebben om te doen wat alleen mensen kunnen: liefdevolle zorg geven."

Hoe zit het met zorgvergoeding?

"Vooropstaat altijd dat zorg en ondersteuning voor iedereen in ons land bereikbaar en betaalbaar moeten zijn. De stijging van de ziektekostenpremie wordt daarom voor een grote groep mensen gecompenseerd door een verhoging van de zorgtoeslag. Daarnaast wil het kabinet de stapeling van zorgkosten die sommige mensen ondervinden tegengaan:

  • Het eigen risico voor de zorgverzekering van 385 euro is bevroren tot en met 2021;
  • Het percentage van het inkomen dat meetelt voor de berekening van de eigen bijdrage in de Wet langdurige zorg is verlaagd van 12,5 naar 10%;
  • Vanaf 2019 wordt het abonnementstarief voor de Wmo van kracht. Daarmee gaan huishoudens die gebruik maken van een Wmo-voorziening een vast tarief van maximaal € 17,50 per vier weken betalen, ongeacht inkomen, vermogen of gebruik.
  • Ook wordt in 2019 de vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdragen in de Wet langdurige zorg gehalveerd van 8% naar 4% van het vermogen.""

De Nederlandse zorgt steunt op 4,4 miljoen mantelzorgers. Een deel van deze mantelzorgers geeft aan zich overbelast te voelen, maar voor veel mantelzorgverleners is het lastig om een aantal dagen vakantie op te nemen. Reden voor Margriet om een petitie te starten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden